To je to što me zanima!

Hrvati, oprez! Lažni direktori putem maila iskamčuju novac

Policija bilježi stalni porast računalnih prijevara, koje postaju sve kreativnije i uvjerljivije, istaknuto je srijedu u Ravnateljstvu policije, u povodu Europskog mjeseca kibernetičke sigurnosti...
Vidi originalni članak

U prvih devet mjeseci zabilježili smo rast računalnih prijevara od 10 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U većini prijavljenih slučajeva riječ je o tzv. CEO ili direktorskim prijevarama u kojima lažni direktor putem elektronske pošte šalje upute računovodstvu tvrtke odabrane kao meta napada da prebaci novac na drugi račun, a sve više se prijavljuju i tzv. nigerijski prinčevi koji od naivnih građana traže uplatu pozamašnih svota, kazao je voditelj kibernetičke sigurnosti u Ravnateljstvu policije Renato Grgurić.

Budući da je riječ o počiniteljima iz afričkih zemalja, policiji je do njih teže doći zbog otežane razmjene podataka s policijskim službama tih zemalja, dok je razmjena podataka sa zemljama Europske unije putem Europola i više nego dobra, ističu u policiji.

U Ravnateljstvu policije naglašavaju da su oblici internetskih prijevara sve kreativniji i uvjerljiviji pa je samim time i znatno teže doći do počinitelja te pozivaju građane na dodatni oprez. Građanima se savjetuje posebna pažnja prilikom davanja i razmjenjivanja osobnih podataka putem društvenih mreža te da online plaćanje obavljaju isključivo preko sigurnih internetskih stranica, koristeći sigurne načine povezivanja na internet.

- Svaku sumnju na pokušaj prijevare treba odmah prijaviti policiji, zaključio je Grgurić.

Svan Hlača iz Nacionalnog CERT-a ukazao je na važnost podizanja razine svijesti hrvatskih građana o kibernetičkoj sigurnosti, s naglaskom na mrežnu i informacijsku sigurnost te promociju sigurnijeg korištenja interneta za sve korisnike.

- Ove godine Nacionalni CERT će posebno usmjeriti na 'kibernetičku higijenu', odnosno održavanje visoke razine sigurnosti korisnika interneta i korištenje suvremenih inforamcijsko-komunikacijskih tehnologija, budući da je broj netehničkih incidenata vezaih uz prijevare građana, neželjene elektroničke poruke i uznemiravanje u stalnom porastu, najavio je Hlača.

Europski mjesec kibernetičke sigurnosti je inicijativa Agencije Europske unije za kibernetičku sigurnost (ENISA), Glavne uprave za komunikacijske mreže, sadržaje i tehnologije (DG CONNECT) te partnera Europske komisije koja promovira važnost kibernetičke sigurnosti s posebnim naglaskom na informacijskoj sigurnosti građana i organizacija te zaštiti njihovih osobnih, financijskih i profesionalnih informacija.

Glavni je cilj mjeseca kibernetičke sigurnosti osvještavanje prosječnih korisnika o važnosti kibernetičke sigurnosti, promjena njihovog stava prema zaštiti te pružanje resursa koji im omogućavaju da se uspješno obrane od kibernetičkih prijetnji te smanje rizik od napada.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • ljubica ljubičica_1 24.10.2019.

    Pa koja budala nasjeda na takve trikove?

  • 23.10.2019.

    Baš je izabrao državu 😂😂

  • iKnowLife 23.10.2019.

    Ma ja i da sam budala koja bi nasjela na ovo, nemam kinte tako ja se tu ne mogu prevarit.

Komentiraj...
Vidi sve komentare