To je to što me zanima!

Hrvatica naslijedila milijunski iznos, donirala ga djeci u Africi

Ivanka Čugura je novac naslijedila od susjeda pored kojih je živjela 20 godina. Nakon što su oboje preminuli, odlučila je novac donirati djeci i djevojkama u Africi, a nekoliko puta ih je i posjetila
Vidi originalni članak

Hrvatica Ivana Čugura iz Stuttgarta je 2006. godine iznenada naslijedila milijunsko nasljedstvo. No, umjesto da zadrži novac za sebe, ona je odlučila osnovati Zakladu iz koje novac ide u humanitarne svrhe, javlja Fenix

U Stuttgart je Ivanka došla 1972., a cijeloga života radila je u raznim ustanovama socijalne skrbi. Život joj se preokrenuo kada je prije 13 godina naslijedila milijunski iznos od susjeda koji su živjeli pokraj nje 20 godina. 

- Naše prijateljstvo počelo je 1979.godine, kad smo se ja i muž doselili u zgradu. Bili smo jedini stranci u zgradi. Nisam znala kako se treba ponašati. Susjedi su nas pozvali na kavu. Susjed je htio vidjeti kakvi smo ljudi. Našli smo zajednički jezik i postali dobri prijatelji. Susjed je bio odvjetnik iz Calwa, a susjeda je rođena u Hamburgu i dolazi iz obitelji liječnika - ispričala je Ivanka za televiziju SWR. 

- Kad je susjed 1999. godine preminuo, njegova supruga je rekla da će nam ostaviti u nasljedstvo novac jer im puno značimo. Bila sam šokirana, a susjeda me je molila da pristanem uzeti njezino nasljedstvo. Otišli smo kod odvjetnika i napravili oporuku prema kojoj ostavlja sve nasljedstvo meni - nastavila je. 

Susjeda joj je rekla da s novcem radi što god želi, no Ivanka nikada nije htjela potrošiti taj novac na sebe. Kada je susjeda otišla u Dom za umirovljenike, Ivanka ju je često posjećivala. Sve do 2006. godine kada je umrla. 

Tri mjeseca nakon smrti susjede, Ivanka je dobila novac i osnovala Zakladu za pomoć djeci i djevojkama u Africi i Latinskoj Americi. Rekla je kako joj je uvijek bio san otići u Afriku, a kada je otišla nije mogla vjerovati da je doista tamo. Nekoliko je puta bila tamo, a planira otići i iduće godine. 

- Raduje me da ću opet vidjeti djecu kojoj pomažemo kroz Zakladu - rekla je Ivanka. 

- Kroz Zakladu želim ispuniti i želju svome srcu. Iznosom od 1,5 milijuna eura želim učiniti boljim život i zdravlje djece, pogotovo djevojka u Africi i Latinskoj Americi. Želim im život učiniti uspješnijim i boljim i povećati njihove obrazovne mogućnosti - izjavila je u intervjuu. 

Idi na 24sata

Komentari 52

  • Danmax 15.05.2019.

    Luda baba, ta djeca u Africu nece vidit ni cent od tih novaca. Bar se onda mogla sjetit djece u Hrvatskoj

  • tejmatebra 15.05.2019.

    bog vas blagoslovio, draga ženo!

  • 15.05.2019.

    To djeca ne budu ni vidjela.

Komentiraj...
Vidi sve komentare