To je to što me zanima!

Hrvatska dobila prve smjernice za antikorupcijsko poslovanje

Compliance je engleski izraz koji bi značio usklađenost, ali on znači puno više od poslovanja po zakonima i propisima jer sadrži i niz preventivnih mjera kako do prijevarnog ponašanja uopće ne bi niti dolazilo
Vidi originalni članak

Hrvatske javne tvrtke, ali i privatne ako to žele, dobile su prve smjernice za uvođenje visokih antikorupcijskih standarda, ali i običaja dobrog poslovanja. Compliance je engleski izraz koji u Hrvatskoj nema točan prijevod iako se formalno radi o "usklađenosti".

No compliance smjernice su puno šire i one ne obuhvaćaju samo usklađenost sa zakonima i ostalim propisima, nego i interno osiguranje rada po dobrim običajima i uvođenje mjera koje onemogućavaju koruptivno ponašanje, poput zaštite prijavitelja nepravilnosti, izbjegavanja i potencijalnog sukoba interesa, fer tržišno natjecanje...

- Možete dobiti certifikat da ste se prilagodili svim antikoruptivnim normama, ali on vam neće dati imunitet. Kako bi sve zaživjelo, mora postojati želja od vrha, ali i osoba koja će vrijedno na tome raditi i kojoj će uprava dati alate i resurse – rekao je Davor Iljkić, predsjednik Instituta ICCrA koji je s timom stručnjaka izradio smjernice.

Podršku za izradu prvih smjernica je dala i Hrvatska udruga poslodavaca, HGK, Američko Veleposlanstvo, Ministarstvo uprave i pravosuđa, Ministarstvo graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine, te niz privatnih i javnih tvrtki. Janaf, državna tvrtka koja je bila zahvaćena korupcijskim skandalom, sada je već uvela novi, poboljšani antikoruptivni standard koji propisuju i smjernice. 

- Zakonima možete propisati kazne i možda će odgovarati oni koji ih prekrše. Ali tada je šteta već počinjena. Moramo implementirati u javni život drugačiji pristup koji se sastoji od izgradnje integriteta, kodeksa ponašanja i da se ne čini ono što je loše za tvrtku i društvo – poručio je glavni direktor HUP-a Damir Zorić. 

Idi na 24sata

Komentari 4

  • Dario123455677 03.11.2021.

    Hahaha...pa kod nas se koupcija ljepo legalizira i izglasa u saboru.

  • 03.11.2021.

    Normalno. Treba se ponašati normalno i nema korupcije. No naš sustav nije normalan. Uspinjanje na društvenoj ljestvici  često je politički   uvjetovano  pa je stoga  česta negativna selekcija, Bivši premjer, bivši ministri, čelnici županija, gradova, šefovi društava... ,... su dokaz tome,  svjedoče sudski procesi. Umjesto kvallitete sustav je iznjedrio zlo i naopako.

  • dravasab 02.11.2021.

    Ivane, koliko košta jedan plaćenički tekst? Reci iskreno, imaš iskustva u tome!

Komentiraj...
Vidi sve komentare