To je to što me zanima!

Hrvatska među najgorima: 26 mil. mladih na rubu siromaštva

Pet milijuna od njih nemaju nikakve realne perspektive za izobrazbu i pronalazak radnog mjesta. U lošem socijalnom položaju je skoro 30 posto mlađih od 18 god.
Vidi originalni članak

Studija Indeks socijalne prave u Europskoj uniji koju je objavila zaklada Bertelsmann pokazuje kako su mladi najveći gubitnici eurozone, a situacija u Hrvatskoj, koja se nalazi među najgorim članicama je posebno zabrinjavajuća.

Čak 26 milijuna mladih u EU je na rubu  siromaštva i prijeti im društvena i isključenost s tržišta rada, a 5 milijuna od njih nemaju nikakve realne perspektive za izobrazbu i pronalazak radnog mjesta. U lošem socijalnom položaju je skoro 30 posto Europljana mlađih od 18 godina, piše tportal.

Posebno loše rezultate  bilježe Španjolska, Italija, Grčka i Portugal, u kojima je od 2007. godine do danas broj djece i mladih koji žive u siromaštvu narastao s 6,4 milijuna na 7,6 milijuna. Loša je situacija i za mlade između 20 i 24 godine, od kojih je 5,4 milijuna ispalo izvan sustava obrazovanja i tržišta rada. Njemačka i Švedska su jedine države u kojima se situacija u tom području popravila, dok je najgore opet na jugu EU – u Španjolskoj se ta skupina mladih od 16 posto popela na skoro 25 posto, dok je u Italiji od 21,6 posto skočila na zastrašujućih 32 posto.

www.bertelsmann.stiftung.de

Očekivano, najbolje stanje je na sjeveru Europe. Na prvom mjestu Indeksa socijalne pravde je Švedska, pa slijedi Danska, a treća je Finska, Među prvih 10 su Nizozemska, Češka, Austrija, Njemačka, Luksemburg, Slovenija i Estonija.

Najgore je, pak, u Grčkoj, a  na dnu liste su još Rumunjska, Bugarska, Italija, Španjolska i Mađarska, te onda na 22. mjestu slijedi Hrvatska. Dvadeseto mjesto dijele pak Portugal i Litva. 

Hrvatska je za djecu i mlade 'posebno dramatična'

Ipak, ima i dobrih vijesti za Hrvatsku, koja se u kategoriji šansi za mlade nalazi iznad europskog prosjeka i na 16. je mjestu od 28 članica Unije

Bez obzira na to, studija zaključuje da se Hrvatska ubraja među zemlje u kojima je situacija za djecu i mlade 'posebno dramatična'.

Idi na 24sata

Komentari 48

  • antijugoslavencina 08.11.2015.

    **** Admin **** Poštovani/a, molimo vas isključite CAPS LOCK kao i svi ostali komentatori na portalu. Lp

  • 07.11.2015.

    Boga ima i pomoći će Hrvatima da se riješe antikrista.

  • nesty 07.11.2015.

    raaasteeee

Komentiraj...
Vidi sve komentare