To je to što me zanima!

Hrvatska na međunarodnom tržištu izdala prve obveznice od ulaska u europodručje

Ministarstvo financija Republike Hrvatske uspješno je u utorak izdalo euroobveznicu na međunarodnom tržištu kapitala u ukupnom nominalnom iznosu od 1,5 milijardi eura, a s dospijećem 2035. godine
Vidi originalni članak

Godišnja kuponska kamatna stopa iznosi 4,00, a ostvareni prinos 4,047 posto, navodi se u priopćenju objavljenom na web stranici Ministarstva financija.

Transakcija je, od objave do zatvaranja knjige upisa, izvršena unutar jednog dana, pri čemu je ostvarena iznimno snažna potražnja u ukupnom iznosu većem od 6,4 milijarde eura.

PITANJE OBVEZNICA Sve će do 2024. biti tajna koliko su državnih obveznica u ožujku kupili ministri i njihov šef

Knjiga upisa sadržavala je više od 200 pojedinačnih interesa najkvalitetnijih investitora iz niza zemalja: Njemačke, Velike Britanije, Austrije, Francuske, SAD-a...

Razina interesa, kao i postignuti konačni uvjeti izdanja, snažna su potvrda kredibiliteta Republike Hrvatske kao izdavatelja na međunarodnom tržištu, te povjerenja ulagača u gospodarstvo i javni dug države, posebice nakon ulaska u europodručje i Schengen od 1. siječnja 2023., zaključuje se u priopćenju Ministarstva financija.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • njet njet 07.06.2023.

    oh divno, hnb koji je desetljecima dopustao bankama privilegiran polozaj u drustvu nas je dodatno zaduzio kod, zamisli cuda, tadaaaaaaaaaaaaaa banaka! druze vujcic, molim te mozes li nam objasniti zbog cega su banke, za razliku od ostalih poslovnih subjekata imale pravo visinu svojih proizvoda/usluga definirati koristeci strane valute iako je u to vrijeme jedna i jedina sluzbena valuta rh bila hrvatska kuna?

Komentiraj...
Vidi sve komentare