Obavijesti

News

Komentari 2

Sve će do 2024. biti tajna koliko su državnih obveznica u ožujku kupili ministri i njihov šef

Sve će do 2024. biti tajna koliko su državnih obveznica u ožujku kupili ministri i njihov šef

Koliko je koji ministar kupio državnih obveznica, vidjet će se u njihovim imovinskim karticama, rekao je u ožujku Andrej Plenković. Još to nisu u kartice upisali niti moraju pa će se iznosi znati tek iduće godine

VIDEO

Nitko od ministara, kao ni njihov šef Andrej Plenković, nije u svoju imovinsku karticu još unio državne obveznice kupljene početkom ožujka. Sve do iduće godine bit će nepoznato koliko su duboko posegnuli u vlastiti džep da pomognu kreditirati državu na čelu koje se nalaze.

- To će se unijeti po godišnjem ažuriranju kartice, kao i druge promjene, dakle iduće godine, odgovorio nam je glasnogovornik Vlade Marko Milić. Na pitanje hoće li Vlada ipak i prije toga objaviti tko je kupio koliko obveznica, nije odgovorio.

- Kupili su svi članovi Vlade pa i ja, dogovorili smo se da ne govorimo o iznosima, svi ćemo to deklarirati u svojim imovinskim karticama. Bitno je da su svi članovi Vlade pokazali povjerenje u državu, javne financije i u jedan financijski proizvod koji je jako dobar. Dali smo malo špirita financijskim tržištima u Hrvatskoj, mislim da je to jako dobro - poručio je Plenković u ožujku. 

I Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa potvrđuje da članovi Vlade nisu dužni promjene u imovinskoj kartici unijeti odmah.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Sve promjene imovinskog stanja odnosno stjecanje imovine koje je nastupilo tijekom mandata, prijavljuju po isteku kalendarske godine u kojoj je imovina stečena u tzv. godišnjoj imovinskoj kartici, koja se podnosi u siječnju, odgovara Povjerenstvo. 

I najtvrđi orasi su na kraju popustili, i kupili obveznice

Neki od ministara su najavili da obveznice neće kupiti, primjerice Oleg Butković, no na kraju su ih kupili baš svi. Nije poznato je li im šef poslao "okružnicu" da kupe barem nešto. Nisu o tome htjeli pričati. 

Plenković je u ožujku otkrio da su baš svi ministri kupili narodne obveznice, što znači da su na kraju posustali i oni najtvrdokorniji. Ministar Butković je prije toga za 24sata potvrdio kako "nije kupio državne obveznice i ne planira", na kraju je, jer tako kaže njegov šef, obveznice ipak kupio. N1 doznaje - uzeo je minimalni paket od 500 eura. 

Njegova kolegica iz resora poljoprivrede Marija Vučković prvo je bila poručila kako će "kad i ako bude imala sredstva za štednju i ulaganje, državne obveznice uz ovakav kreditni rejting i uspješnu politiku upravljanja javnim dugom, biti njezin prvi izbor". Iako je se činilo da to znači kako trenutačno nije u mogućnosti ulagati, najkasnije dva dana kasnije obveznice je ipak kupila. Pitali smo je o tome pa je konstatirala da je u prvoj poruci kupnju i najavila.

Ministar gospodarstva Davor Filipović novinare je pozvao da pričekaju novu bilješku u imovinskoj kartici, navodno je, prema medijskim napisima, upisao kupnju 100 tisuća eura obveznica. Pitali smo ga u srijedu, kao i neke druge ministre, zašto obveznice još nije upisao u imovinsku karticu i kad planira to učiniti, iz njegovog nam je ureda odgovoreno kako je ministar svoju karticu za 2022. predao na vrijeme, a sve eventuane naknadne promjene koje su se dogodile, ili će se dogoditi tijekom ove godine, bit će evidentirane prilikom sljedeće zakonski definirane predaje. 

Obveznice ranije moraju upisati samo ako im prestane mandat

Obveznici će promjenu u imovini moći prijaviti prije isteka kalendarske godine u kojoj je stečena samo u slučaju eventualnog kraja mandata u istoj godini, kad podnose imovinsku karticu s tim povodom. Prema tome, stjecanje imovine tijekom mandata odnosno promjena imovinskog stanja ne stvara obvezu podnošenja imovinske kartice u nekom roku od samog stjecanja, odnosno ne postoji ni obveza niti mogućnost podnošenja imovinske kartice tijekom mandata usred kalendarske godine, samo da bi se prijavila novostečena imovina, pojašnjava Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa. Obveznice će se morati prijaviti u imovinsku karticu kao vrijednosni papir, a mogu se prijaviti i kao potraživanje uz naznaku vremena dospijeća.

Kupnjom obveznica građani zapravo kreditiraju državu, koja će uplaćenim sredstvima pokriti dio javnog duga. 

Obveznice je u ožujku kupilo 44.843 građana, za gotovo 1,36 milijardi eura, posječna je uplata iznosila 29.780 eura. Novac će im se vratiti kroz dvije godine, uz kamatu od 3,65 posto. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje