To je to što me zanima!

'Hrvatska se brani u Vukovaru, a ne na Trgu bana Jelačića...'

Na današnji dan 1998. nakon ekshumacije i identifikacije s Novog groblja u Vukovaru pokopan vukovarski branitelj, pukovnik Velimir Đerek Sokol, zapovjednik I. bojne 204. brigade
Vidi originalni članak

Velimir Đerek Sokol svojim velikim nesebičnom srcem i hrabrošću spojio je Vukovar i svoj rodni Imotski. Rođen 14. kolovoza 1965. godine u Vinjanima Gornjim kraj Imotskog djetinjstvo i mladost je proveo u rodnom kraju, a sudbina ga je odvela u razrušeni Vukovar.

Ovaj vukovarski heroj, junak Sajmišta, nije dugo razmišljao kad je vidio da je njegova domovina napadnuta. Odlučio je pomoći, odlučio se boriti. Već u svibnju 1991. godine priključio se vojsci i stavio na raspolaganje domovini.

'Fantastičan čovjek i ratnik'

- Sjećam se kad sam došao u Vukovar 1991., Đerek je već bio tamo. Došao je u Vukovar iz Zagreba, gdje je imao fin posao u hotelu Esplanade. Bio je fantastičan čovjek i ratnik koji je uvijek bio prvi na liniji. Njegovu rečenicu ću uvijek pamtiti: ‘Hrvatska se ne brani na Trgu bana Josipa Jelačića nego tamo gdje krvari, a to je Vukovar' - kazao nam je svojedobno Damir Markuš Kutina, bivši pripadnik HOS-a, kojem je Velimir Đerek bio jedan od zapovjednika.

Đerek je uvijek nosio šljem koji nitko od HOS-ovaca nije htio nositi jer ga je nosio neprijatelj. No Đerek ga je nosio jer mu je čuvao glavu.

- Nadimak Sokol bio je za sve zapovjednike Sajmišta, pa tako i za Đereka. Kad je jedan zapovjednik poginuo, nadimak bi preuzeo drugi, tako da bi neprijatelj uvijek mislio da je Sokol živ - rekao je Markuš.

Stipo Šeremet ratovao je s Đerekom rame uz rame
-  Branili smo Sajmište, koje je bilo najteže napadano.Tu smo vodili ulične borbe, bili stalno granatirani i zbog toga smo izgubili nekoliko zapovjednika. Đerek, kojeg smo mi zvali Švicarac, bio je jedan od njih - kazao nam je u razgovoru jednom prilikom Šeremet dodajući kako je Sajmište branila bojna od oko 400 ljudi. 

Oskvrnuli spomen ploču

U ožujku 2016. godine u Vukovaru je razbijena spomen ploča Velimiru Đereku Sokolu, gdje su je 2011. godine na 20. obljetnicu pogibije hrabrog Imoćanina postavili UDVDR Imotska krajina i Grad Imotski.

Rajka Mikulić, sestra Velimira Đereka Sokola tada je kazala: ‘Ožalošćena sam spoznajom kako po svetom hrvatskom tlu hodaju spodobe kojima smeta kameni spomen na žrtvu hrvatskoga branitelja koji je život položio za bolji i pravedniji svijet'  te sljedeće proučila počiniteljima: 'Ne možete vi srušiti toliko spomenika braniteljima koliko ih mi iznova i opet možemo podići u beskrajnoj ljubavi prema njima i njihovoj žrtvi’.     

Ploča je obnovljena je i postavljena na Dan državnosti 2016. godine. Njegova sestra Rajka Mikulić tom prilikom održala je govor a između ostalog je rekla: 

- Dvadeset i pet je godina prošlo od onoga poziva, jednoga vrelog ljetnog dana 1991. godine, još tako živog u sjećanju, kada me moj Vele, moj Sokol, a usuđujem se reći da nije samo moj, jer on je bio simbol svih domoljuba,  nazvao i rekao: „Sestro, ja odlazim u Vukovar“! “ Vukovar, zašto u Vukovar?“ S jedne strane ostala sam zatečena, a s druge nimalo iznenađena! Ipak sam ga sebično pokušala odgovoriti. A on, onako hrabar, lijep i stasit kakav je bio, reče: „Sestro, Hrvatska se ne brani na Trgu bana Jelačića, već na njezinim granicama!“ - kazala je Sokolova sestra koja je pokušala razuvjeriti brata da ne ide u Vukovar.

'Čovjek ispred svog vremena'

- Potpuno svjestan cijene i cilja, iz udobnosti sjaja i luksuza mramornog hotela zagrebačke Esplanade, čovjek ispred vremena, intelektualac, poliglot, dragovoljac, a ne bojdžija. Idealist, hrvatski idealist, zalupio je vrata lažnom sjaju i hedonizmu metropole, odgurnuo od sebe tzv. urbane kukavice, zaboravio u mah svoju majku, svoje sestre, svoje prijatelje  i sve lijepe žene koje su ga tako voljele i vinuo se visoko, iznad svih obzorja, na put bez povratka i sletio, s krunicom oko vrata, u pakao Vukovara...

Velimir Đerek poginuo je na Sajmištu 12. listopada 1991. od minobacačke granate u Ulici tri ruže. Pokopan je uz vojne počasti u Vinjanima 23. svibnja 1998. godine nakon ekshumacije i identifikacije s Novog groblja u Vukovaru. U njegovu čast je igralište u Vinjanima Gornjim nazvano Velimir Đerek - Sokol.

Idi na 24sata

Komentari 76

  • ivana105_1 23.05.2017.

    Da je adeze onakav za kakvim se predstavlja, onda bi na mu čelu bio Hr.branitelj!! Uvijek!!!

  • ivancrovu 23.05.2017.

    velika bol i tuga je cictati kakva mladost nam ode u mome gradu.koliki su dali zivote zasve nas a ne za hdz i sdp .danas njihove obitelji zovete povlastenima.mladi decki su svjesno dosli da brane svoje.jel vukovar nije sam grod vukovaraca nego cijele hrvatske kao sto je i svaki drugi grad grad svih vukovaraca.moramo biti slozni moj narode.zar je uzalud pala krv i zar se uzalud krvavi temelj dizao da sad olako dajemo svima da nam uzimaju sve.zar da pljujemo na vlastite oceve,bracu,djedove ,majke ,sestre koje su dale zivote a mi im vracamo ovako.nebrigom o drzavi o nama samima.pljujemo a tko od nas radi da ista promijeni.svi se oni sjete heroja kad im je to od koristi.hrvatska je nasa domovina i hrvatska se i miru mora braniti od podijela na ove i one.hrvatska je svaki covjek koji zivi u njoj jel bez njega ne bi bilo niti nje.odakle tolika mrzsnja tolike podijele izmedju regija .drzimo se narode skupa ako ne radi nas onda radi nasih koji su dali zivote za nas jel barem su toliko zasluzili.neka vjecno zivi nasa domovina neka vjecno bude u srcu svaki nas heroj koji je dao zivot za domovinu.

  • škver 23.05.2017.

    I opet pitam: Haso,Plenki, Kolinda, Karo i ini: di ste bili 91! Koliko je djece političara bilo u obrani domovine!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare