To je to što me zanima!

Hrvatska supercura zna četiri jezika i s 19 dirigira Nijemcima

Sara Turak (19) od pete godine svira klavir, a zadnje tri godine i violončelo. Prije tri tjedna ju je nazvao ravnatelj gimnazije u kojoj je maturirala i ponudio joj posao...
Vidi originalni članak

Još ne mogu vjerovati da radim kao profesorica, kaže Sara Turak (19), Hrvatica s adresom u njemačkome Münchenu. Kad ju je prije tri tjedna nazvao ravnatelj klasične gimnazije, u kojoj je prošle godine maturirala, nije ni sanjala da će joj ponuditi posao. Sara je rođena u Njemačkoj. Od pete godine svira klavir, a posljednje tri godine i violončelo. Ove jeseni upisala je pedagoški fakultet i najugledniju glazbenu akademiju u Njemačkoj.

- U Münchenu nedostaje profesora glazbenog odgoja. Ravnatelj me zapamtio jer sam, kao izvanrednu aktivnost u gimnaziji, vodila orkestar - govori Sara. Nazvala je instituciju koja je zadužena za sve škole u Bavarskoj kako bi s njima potpisala ugovor.

- Kad su me pitali osnovne podatke i kad sam rekla koliko imam godina te da sam tek počela studirati, rekli su mi da ne mogu predavati jer moram imati završene barem tri godine fakulteta - kaže Sara. Međutim, gospođa joj je rekla da mora provjeriti.

- Nazvala me nakon nekog vremena i ispričala se, kazala je da nije znala da sam toliko talentirana. Rekla je kako je razgovarala s mojim ravnateljem, koji joj je predočio moje uspjehe, te su mi rekli da sam kvalificirana za posao - uzbuđena je Sara. Sve je objasnila profesorima na fakultetu i dogovorili su se kako će joj se prilagoditi.

- Roditelji i prijatelji nisu mogli vjerovati kad sam im ispričala gdje sam se zaposlila. Moji donedavni profesori, koji su mi sada kolege, nazvali su me da mi čestitaju, svima je to jako neobično - smije se i dodaje kako još ne zna kako će se postaviti prema mogućim zločestim 16-godišnjacima. Sara govori četiri jezika i više puta su je proglasili najboljom pijanisticom Njemačke u klasi.

- Neki dan sam vodila prvi sat, na kojem sam upoznala učenike. Neke poznajem otprije pa im je smiješno što mi moraju govoriti ‘vi’, no nije bio nikakvih problema - ushićeno priča i dodaje kako ne može potvrditi je li najmlađa profesorica u cijeloj Njemačkoj, ali u Bavarskoj sigurno jest.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • Tin Pa 06.11.2010.

    Ona nije Hrvatica, ona je Njemica hrvatskog podrijetla, a to nije isto.

  • theShamrock 03.11.2010.

    @Ales: nije istina..kad stranac to vidi pitat će "Nisu li Hrvatski, srpski, bošnjački, crnogorski, slovenski i albanski" isti :) Živio sam u švicarskoj gdje je dosta ljudi tako mislilo...

  • darkan 03.11.2010.

    Samo joj treba još dobar pendrek, ja cu joj rado dati svoj da se poigra, dvacet dva centa bez glave, a glava ko u sijamskog macka. Eto Sara, pa javni se...

Komentiraj...
Vidi sve komentare