To je to što me zanima!

Hrvatske šume na udaru: Na razgovor priveli nekoliko ljudi

Navodno je cijela ispostava Koprivnica raspuštena te su u jednoj pilani u Novom Virju zaplijenjeni u drveni trupci. Iz Hrvatskih šuma za sada nema nikakvih reakcija
Vidi originalni članak

Koprivničko-križevačka policija i koprivničko Općinsko državno odvjetništvo temeljem anonimne prijave istražuju nezakonitosti u radu ispostave Hrvatskih šuma u Koprivnici. Potvrdila je to policijska glasnogovornica Dijana Žagar, no nije željela potvrditi i da je u sklopu istrage prije tjedan dana te danas ujutro uhićeno nekoliko zaposlenika Hrvatskih šuma, među kojima i šef ispostave u Kloštru Podravskom M. B. te njegova dva zamjenika D. M. i Ž. F. 

Doznajemo kako su neki od osumnjičenih dovedeni na razgovor u policiju još prošlog četvrtka.

Neslužbeno, doznajemo da svjedoci terete i šefa proizvodnog odjela u upravi šuma Koprivnica Đ. A., koji je prema njihovim tvrdnjama naređivao da se dio trupaca za daljnju prodaju podklasira te da je ta roba zatim završavala na jednom 20-ak kilometara udaljenom OPG-u u selu Čepelovec pored Đurđevca.

Neslužbeno doznajemo kako je cijela ispostava Koprivnica raspuštena te su u jednoj pilani u Novom Virju zaplijenjeni u drveni trupci. 

Iz Hrvatskih šuma priopćili su kako se sumnja da je riječ o 15 kubičnih metara drva koja su trenutačno zaplijenjena i nisu dostupna za provjeru dok ne završi istraga sudskog vještaka. Ističu kako će pokrenuti postupak unutarnje kontrole čim budu u mogućnosti. 

Idi na 24sata

Komentari 79

  • šagi879 31.08.2012.

    Hrvatske Šume nemaju ispostave nego podružnice

  • Draza_M 31.08.2012.

    Uffffff sto volim kad gori Lipa Nasa!!!!!!Hhahahhahahahahhah

  • axman 31.08.2012.

    preduvjeti za krađu ostvaruju se već prilikom obilježavanja stabala za sječu. Naime, u Hrvatskoh obilježenim stablima za sječu se ne dodjeljuje redni broj nego se ono zavodi u knjižicu kao crtica u određenom debljinskom stupnju. Evidencijski broj vidljiv na doznačenom stablu u šumi uveli su i naši nerazvijeni i primitivni susjedi u Srbiji, Bosni i Crnog Gori. U tom slučaju se u papire upisuje evidencijski broj stabla, zatim koja je vrsta drveta u pitanju te koliki je prsni promjer. Na ovaj način kontrola broja i ostalih parametara doznačenih stabala je jednostavna. Inspektor uđe u šumu, odabere nasumice 50-tak doznačenih stabala, pronađe ih u evidenciji i usporedi podatke sa stvarnim stanjem. Na način na koji se radi u lijepoj našoj inspektor bi morao u jednom odsjeku premjeriti sva doznačena stabla (npr 1000 umjesto 50 kom u uzorku) kako bi utvrdio nepravilnosti. Ovo vam je primjer kako se sasvim zakonski ostvaruju preduvjeti za lopoviju. Šumar napravi doznaku a koliko je stabala stvarno evidentirao to je upitno. U pravilu što je šuma mlađa i tanja to si on napravi veću razliku. Često može lapiti i do 20% mase a da ga nitko za ništa ne pita!

Komentiraj...
Vidi sve komentare