To je to što me zanima!

Hrvatski iseljenici skupili su 220.000 dolara za Banovinu

30 udruga hrvatskih iseljenika pokrenulo je crowfunding kampanju za potresom razrušenu Banovinu, za sad su skupili 220.688 dolara
Vidi originalni članak

Nekoliko sati nakon što je razorni potres pogodio Banovinu, nekoliko udruga hrvatskih iseljenika pokrenulo je skupljanje pomoći. Uskoro ih je bilo trideset i nastala je inicijativa 'Globalna pomoć za Hrvatsku'. Uključile su se udruge iz Australije, Kanade, Čilea, Njemačke, Japana, Slovačke, Ujedinjenog Kraljevstva, SAD-a i Venezuele, kao i udruge iz Hrvatske.

- Pandemija koronavirusa nas je prisilila da komuniciramo putem online platformi što je omogućilo da se okupe Hrvati iz cijeloga svijeta. Svi su htjeli pomoći. Ovo je prvi put da nas se okupilo toliko još od Domovinskog rata 1990-ih -  rekao je Ivan Grbešić, izvršni direktor Kanadsko - hrvatske gospodarske komore.

- Čim smo počeli s radom, shvatili smo da će pomoć Banovini biti potrebna u dužem periodu i da zajedno možemo puno toga postići. Tako je krenuo i projekt 'One Croatia' što je zapravo udruženje svih onih koji pomažu Hrvatima diljem svijeta. Trenutno se bavimo humanitarnom pomoći, al u buduće ćemo raditi i na edukativnim programima, razvoju gospodarstva, razmjeni znanja... - rekao je Steven Pavletić iz Udruge hrvatsko američkih profesionalaca (ACAP).

Do danas su skupili 220.688 dolara, a krajnji cilj im je skupiti 250.000 dolara za Banovinu.

 - Naši donori mogu transparentno vidjeti kako njihove donacije pomažu ljudima. Sad kupujemo vozilo hitne pomoći za Petrinju, aparaturu za anesteziju za bolnicu u Sisku i zaštitnu opremu za volontere, statičare i inženjere - rekla je Mašenjka Katić iz ACAP Zagreba.

'One Croatia' surađuje i s Dječjim domom 'Vrbina' u Sisku. Osim što skupljaju sredstva za njih, pokrenuli su i moderniji 'Pen - pal' program koji povezuje djecu iz doma s njihovim vršnjacima u dijaspori.

- Ovo nas obvezuje još jače da osnažimo veze koje stoje iza 'One Croatia' - rekao je predsjednik ACAP-a, Boris Vilić. 

Razvoj kampanje, ali i kako donirati, možete pronaći OVDJE. 

Idi na 24sata

Komentari 11

  • Vito1 19.03.2021.

    Iseljenici, dajte još. to je premalo za hdz -ovce na tom području. Nije im niti za benzin za njihove limene ljubimce kojima zaobilaze u širokom luku potresom pogođen područja.

  • 19.03.2021.

    jesu se pretrgli.

  • tibor4 19.03.2021.

    Dakle 20 000 $ Banovini a ostalo resornim ministarstvima, moglo je i gore !

Komentiraj...
Vidi sve komentare