To je to što me zanima!

Hrvatski kralj božićnih stabala: Borove poklanja siromašnima

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Daruje i siromašnima: Kolege Marija Juga slažu se da su njegova drvca najljepša u Hrvatskoj. Svoja lijepa drvca Jug je za Božić donirao Gunji i onima koji nemaju
Vidi originalni članak

On možda nije najveći proizvođač, ali drvca su mu najljepša u Hrvatskoj. To morate vidjeti, tim riječima su nas u Zajednici proizvođača božićnih drvaca uputili na brdo Paunovac , pokraj Koprivnice, vlasniku rasadnika Mariju Jugu.

Od 30.000 stabala jele i smreke Marija Juga (41) , teško je odabrati najljepše.

- Ovaj je bez veze. Njega ove godine ne možemo prodati - govori nam Jug dok mi zabezeknuto stojimo kraj gotovo savršene jele koja bi u Zagrebu postigla cijenu i od nekoliko stotina kuna.

POGLEDAJTE VIDEO: Rasadnik s 30 tisuća borova

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Kaže da drvce nije dobro i da mora pričekati iduću godinu. Na njegovu imanju uglavnom su sorte iz Amerike, Njemačke, Poljske i Rumunjske . U posao je krenuo još 1999.

- Tada sam ih posadio kako bih imao šumu. Tih godina kod nas su se uvozila drvca iz Mađarske, a onda je nastala nestašica. Dogodilo mi se to da na tržištu nema borova, a da ih ja imam - smije se Jug.

Gotovo 16 godina poslije zna svako drvce u dušu , a s vremenom je naučio i kako od svakog napraviti ono savršeno, božićno...

- Gornji dio moram popuniti, a donji dio prikratiti. Tek tada imam vrhunsku jelu koja je spremna za tržište - kaže Jug, koji u Koprivnici i okolici ima svoje vjerne kupce koji više ne pristaju na ništa manje. No kvaliteta ima svoju cijenu . Jug u svojem rasadniku provodi cijela popodneva, 356 dana u godini. Šali se da posao nije obiteljski, češće bi viđao borove nego suprugu.

Počeci su im bili teški.

- Nordijska jela prve četiri godine raste samo pod zemljom. Stalno je gledate i ništa se ne događa. Bio sam toliko frustriran da sam tu parcelu htio preorati - govori Jug.

Neka od prekrasnih drvca iz njegovih rasadnika već drugu godinu zaredom krase crkvu u Gunji , a ove godine njegova jela, takozvani crkvenjak, našla se i u crkvi svetog Marka u Zagrebu . Neke jele posredstvom župnog ureda završe u obiteljima koje si kupnju božićnog drva ne mogu priuštiti. Jug kaže da je doniranje još jedan lijep segment njegova posla. A koji je najljepši?

- Najljepše je biti u njima. Bez obzira na to što smo navečer umorni, oni liječe i dušu i tijelo - zaključuje Jug.

Iglice otpadaju s drveta smreke

Mogao bi ih prodavati na veliko, ali to bih radio nauštrb kvalitete, kaže Jug koji kupcima preporučuje da kupuju hrvatska drvca. Za kraj daje savjet: ‘Iglice otpadaju sa smreke, a jela iglice ne odbacuje ni u toplini’.

Idi na 24sata

Komentari 19

  • AnteG 26.12.2015.

    svaka čast! DA je barem više ovakvih ljudi!

  • ragbijaš 25.12.2015.

    Rijetko je ovakvih bogataša,zato njemu i njegovoj obitelji Čestit i blagoslovljen Božić.Ugledajte se političari i bogati sportaši

  • belizagrebgrad 25.12.2015.

    Donirao Gunji za Božić ???

Komentiraj...
Vidi sve komentare