To je to što me zanima!

'Hrvatski pacijenti će moći u Sloveniji kupiti lijek s THC-om'

'Možete otići u Sloveniju i legalno s receptom uzeti lijek koji u sebi sadrži THC, upravo onu adiktivnu tvar zbog koje je marihuana bila na listi kontroliranih tvari'
Vidi originalni članak

Dr. Slavko Sakoman, član povjerenstva koje je odobrilo upotrebu marihuane u medicinske svrhe kazao je za RTL Direkt da bolesnici od četvrtka ipak neće moći u ljekarnama kupiti pripravke od marihuane

- Tek su se stvorili preduvjeti da se stvore neke izvanredne smjernice, da se odrede stručni timovi kada je riječ o liječnicima određenih specijalizacija, a onda se trebaju naći i oni koji bi se bavili uvozom svih lijekova i koji se razumiju u zdravstvenu birokraciju. To može trajati tjednima i mjesecima - rekao je Sakoman. 

Ipak, dodaje Sakoman, ono što je sigurno dobro za neke jest da će kod nekih indikacija kod kojih nema vremena za čekanje biti omogućeno da uz recepte nabave potrebne lijekove koji bi bili napisani ovdje, u Sloveniji ili u nekim drugim državama.

- Da, možete otići u Sloveniju i legalno s receptom uzeti lijek koji u sebi sadrži THC, upravo onu adiktivnu tvar zbog koje je marihuana bila na listi kontroliranih tvari - rekao je Sakoman. 

Što se tiče samog oblika medicinske marihuane Sakoman govori da je se najčešće nalazi u obliku ulja. 

- No liječnici će i kod ovog, kao i kod svih drugih lijekova, htjeti da se ono proizvodi u određenom obliku, standardizirano - rekao je. 

Voditelj Zoran Šprajc upitao je Sakomana koliko su opravdana očekivanja pacijenata, te gdje i kako ti pripravci mogu pomoći?

- Vi ste spomenuli već određene indikacije. Sigurno je i najčešće korištena kod multiple skleroze, bolesti koja stvara grčeve u mišićima, mnogim ljudima je to pomoglo jer su bili pokretniji i mobilniji. U najgorem slučaju barem su ponavljanja bolesti i bolnih epizoda bili manji. Zatim kod raznih terapija protiv boli, primjerice prije uzimanja morfija, dakle kod ublažavanja posljedica simptoma i boli - kazao je Sakoman.

Idi na 24sata

Komentari 49

  • sunčanana 15.10.2015.

    "Na tržištu su poznata tri lijeka generičkih imena Dronabinol (Marinol), Sativex i Nabilone. Iako će se lijekovi prepisivati na recept, pacijenti će ih morati pokriti o svom trošku, a cijene se ovisno o veličini pakiranja, kao i o tome je li riječ o kapsulama, spreju ili kapljicama, kreću od 170 eura naviše. Tako se primjerice Dronabinol u Austriji, u kojoj ga koristi više od sedam tisuća pacijenata, može nabaviti za 171,50 eura u pakiranju od 250 mg. Sativex je pak uglavnom namijenjen oboljelima od multiple skleroze i njegova upotreba odobrena je u 24 zemlje diljem svijeta, od kojih je velik broj zemlja članica EU-a, proizvodi se u Velikoj Britaniji, a cijena oralnog spreja od 10 mililitara kreće se oko 125 funti." Preskupo. Plaćamo dopunsko osiguranje zašto točno??

  • 15.10.2015.

    također...po čemu si ti kompetentan? jel osobno poznajes sve narkomane u hrvatskoj pa znas cime su poceli?

  • jo2hn8ny 15.10.2015.

    Tresla su se brda, a rodio se miš. Farmaceutske kompanije su se već prilagodile "novom" lijeku, te opet dobro zaraditi na tuđoj nesreći.

Komentiraj...
Vidi sve komentare