Obavijesti

News

Komentari 49

'Hrvatski pacijenti će moći u Sloveniji kupiti lijek s THC-om'

'Hrvatski pacijenti će moći u  Sloveniji kupiti lijek s THC-om'
1

'Možete otići u Sloveniju i legalno s receptom uzeti lijek koji u sebi sadrži THC, upravo onu adiktivnu tvar zbog koje je marihuana bila na listi kontroliranih tvari'

VIDEO

Dr. Slavko Sakoman, član povjerenstva koje je odobrilo upotrebu marihuane u medicinske svrhe kazao je za RTL Direkt da bolesnici od četvrtka ipak neće moći u ljekarnama kupiti pripravke od marihuane

- Tek su se stvorili preduvjeti da se stvore neke izvanredne smjernice, da se odrede stručni timovi kada je riječ o liječnicima određenih specijalizacija, a onda se trebaju naći i oni koji bi se bavili uvozom svih lijekova i koji se razumiju u zdravstvenu birokraciju. To može trajati tjednima i mjesecima - rekao je Sakoman. 

Ipak, dodaje Sakoman, ono što je sigurno dobro za neke jest da će kod nekih indikacija kod kojih nema vremena za čekanje biti omogućeno da uz recepte nabave potrebne lijekove koji bi bili napisani ovdje, u Sloveniji ili u nekim drugim državama.

- Da, možete otići u Sloveniju i legalno s receptom uzeti lijek koji u sebi sadrži THC, upravo onu adiktivnu tvar zbog koje je marihuana bila na listi kontroliranih tvari - rekao je Sakoman. 

Što se tiče samog oblika medicinske marihuane Sakoman govori da je se najčešće nalazi u obliku ulja. 

- No liječnici će i kod ovog, kao i kod svih drugih lijekova, htjeti da se ono proizvodi u određenom obliku, standardizirano - rekao je. 

Voditelj Zoran Šprajc upitao je Sakomana koliko su opravdana očekivanja pacijenata, te gdje i kako ti pripravci mogu pomoći?

- Vi ste spomenuli već određene indikacije. Sigurno je i najčešće korištena kod multiple skleroze, bolesti koja stvara grčeve u mišićima, mnogim ljudima je to pomoglo jer su bili pokretniji i mobilniji. U najgorem slučaju barem su ponavljanja bolesti i bolnih epizoda bili manji. Zatim kod raznih terapija protiv boli, primjerice prije uzimanja morfija, dakle kod ublažavanja posljedica simptoma i boli - kazao je Sakoman.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama
VIDEO: MATAKOVI NA VISOKOJ NOZI

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama

Plus+ Bračni par Luka Grgo i Adriana Matak tereti za pet financijskih prijevara teških 350 tisuća eura. Pušteni su iz istražnog zatvora uz mjere opreza