To je to što me zanima!

Hrvatski spasioci: Nek' izdrži, izvući ćemo speleologa iz jame

Njemački speleolog (52) stradao je 7. lipnja. U jami koju je istraživao na glavu mu je pao kamen. Bavarski kolege su u nedjelju uputili službeni poziv za pomoć GSS-u
Vidi originalni članak

GSS je u ponedjeljak krenuo u spašavanje njemačkog speleologa koji je, podsjetimo, stradao 7. lipnja u jami Riesending-Schachthöhle . Bavarski kolege su još 9. lipnja poslali neformalni poziv u pomoć hrvatskom GSS-u. GSS je otada bio u pripravnosti i čekali su službeni poziv koji im ja stigao u nedjelju 15. lipnja. GSS je smješten u blizini ulaza u jamu i u pripravnosti je za eventualnu zamjenu umornim talijanskim, austrijskim i švicarskim spašavateljima.

Podsjetimo, speleologu Johannu Westhauseru (52) je, dok je istraživao jamu, na glavu pao kamen i teško ga ozlijedio. Tada je bio na dubini od oko -980 m. Spašavatelji su ga uspjeli prenijeti na dubinu od oko -730 metara. Uz njega su stalno liječnici. Stanje mu je stabilno, ali teško.

Idi na 24sata

Komentari 20

  • Erazmo 17.06.2014.

    Ono što se može zaključiti iz invalidnog teksta je da se nesreća dogodila 7. lipnja, uz samu Njemačkoaustrijsku granicu te da je poslan poziv u pomoć gorskim službama spašavanja i drugih zemalja (Talijani, Švicarci, Austrijanci). Spašavanje iz ovako dubokih i složenih podzemnih sustava izuzetno je zahtjevno i dugotrajno pa je ovdje zatražena pomoć kako bi se smjenjivali i odmarali. Može se zaključiti da mu je ozlijeđen vratni dio kralješnice, dakle potrebna je potpuna imobilizacija u nosiljci. Kod ovako teških ozljeda, uobičajeno je da se dovede liječnik i liječi ga se na mjestu nesreće i pripremi za transport. Održavanje tjelesne temperature je vrlo važno, a ako znamo da je stalna temperatura jame jednaka prosječnoj godišnjoj temperaturi na površini kod ulaza, onda možemo procijeniti (ili proguglati) da bi to moglo biti 4 do 5 stupnjeva. Najteži dijelovi za transport unesrećenog su uski dijelovi, kanali i voda. Nosiljka "mariner" je zato sastavljena od članaka/modula kako bi se dijelom mogla saviti (naravno, ne u predjelu ozljede). No, često ni to nije dovoljno pa se uski prolazi moraju proširivati štemanjem. Uski i zavojiti kanali mogu biti dugi i nekoliko stotina metara pa je jasno s čime se sve spasioci mogu suočiti. Sama početna ideja gorske službe spašavanja motivirana je pomaganjem unesrećenim kolegama penjačima i speleolozima, no s vremenom se djelatnost proširila i na neoprezne turiste, a sad vidimo i na ugrožene u polavama i sl. Razlog je jednostavan jer izvanredno dobro su uvježbani i opremljeni.

  • Nisam 17.06.2014.

    Dvoje ljudi je pisalo ovaj članak iz kojeg se ne doznaje ama baš ništa. Gdje je ta jama (navedeno je samo ime pa valjda svi moraju znatio za nju), što se točno dogodilo, kako to da je HGSS tamo i zašto su njih zvali, kako to da je proteklo toliko vremena od nesreće, itd. Ima toliko podataka koji se mogu napisati da bi članak imao kako takav smisao. Da, pogledao sam i vezani članak, isto tri reda u križ. Da nema dobrih komentara na ovaj portal ne bi ni zalazio.

  • user_46331 16.06.2014.

    Nije bitno čoji GSS bitno da se spasi čovjek. I čemu uvijek osuđivanja kud je išao. To je zanimanje kao i svako drugo jedino što je opasno, ali ima još opasnih zanimanja da čovjek nastrada a da ne ide ispod zemlje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare