To je to što me zanima!

'Hrvatskoj smo otvoreno rekli da imamo dokumentaciju JNA'

Predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju s Haaškim tribunalom je demantirao navode Škare Ožbolt kako je Srbija 2005. pokušala trgovinu optužnicom
Vidi originalni članak

Predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju s Haaškim tribunalom, Rasim Ljajić, oštro je danas demantirao navode nekadašnje hrvatske ministrice pravosuđa Vesne Škare Ožbolt kako je Srbija 2005. pokušala trgovinu optužnicom protiv Vladimira Šeksa i drži kako je ova izjava u dana "u tamošnjoj predizbornoj kampanji koja je uvijek zgodna prilika za ubiranje političkih bodova", piše agencija Tanjug.

Upitao je gdje je ona bila do sada, zašto je o tome šutjela šest godina te dodao kako je "suština potpuno drukčija".

- Mi smo Hrvatskoj otvoreni rekli kako imamo dokumentaciju JNA i ponudili smo im, u okviru međunarodne pravne suradnje u procesuiranju ratnih zločina, da ukoliko postoji njihova spremnost, na osnovu te dokumentacije i dokaza koje Srbija ima, provedu istragu - rekao je Ljajić dodajući kako je "logična posljedica toga bila da, u sklopu te suradnje, dobijemo tajni popis više od 2.000 optuženih Srba, izbjeglih i prognanih jer bi to pospješilo ukupnu normalizaciju odnosa dviju zemalja".

- U sklopu cijele priče, budući je tema bila i Srbi u zatvoru u Lepoglavi, mi smo tražili da se, neovisno od te dokumentacije, nastavi transfer osuđenih osoba. O tome je i ranije bilo riječi, a prva grupa osuđenika je već bila puštena, nakon što je Srbija Hrvatskoj dostavila zemljišne i matične knjige iz općine Glina koje su do tada bile u privatnom posjedu - pojasnio je Ljajić.

Dodao je kako je "sve vrlo jasno", ali Hrvatska lansira "djelomično" ovu priču u vrijeme predizborne kampanje "kada se medijski prostor dobiva za prikupljanje političkih bodova temeljem optužbi Srbije".

Ljajić je podsjetio da je Vesna Škare Ožbolt s velikom pažnjom tada saslušala sve prijedloge i ocijenila ih vrlo zanimljivima, pa je predložila da upita tadašnjeg premijera Ivu Sanadera što učiniti. - Otišla je i nazvala Sanadera, a kada se vratila rekla je da Hrvatska nije zainteresirana - objasnio je Ljajić.



Idi na 24sata

Komentari 20

  • BlackRaven 26.09.2011.

    Nema "normalizacije" dok ne dođu ratne reparacije, i dok se ne sazna sudbina svih 999 koji su još , i nakon 20 godina , na popisu nestalih.. Bye srbi, nikom ne trebate, nit vas itko uzima ozbiljno ni za suhu šljivu.. Samo vi laprdajte u svom pašaluku - tamo ćete i ostati, jer nijedna hrvatska vlada, nit pod kakvim pritiskom neće dati zeleno svjetlo za vaše pregovore s EU.To bi im bilo političko samoubojstvo.. A možda i RL one..

  • giska93-car 25.09.2011.

    ha ha ha

  • seka58 25.09.2011.

    Pitala Sanadera,a njega baš briga za branitelje,on se tada bavio krađom,mitom i korupcijom.Ništa bolja nije ni Škare Ožbolt.Ni jedan glas joj ne dati na izborima.

Komentiraj...
Vidi sve komentare