To je to što me zanima!

'Hrvatsku čeka dolina političke smrti, ali to je jedini pravi put'

Njemački ekonomski stručnjaci najavljuju da Hrvatskoj prijeti scenarij Grčke. IFO institut predlaže: devalvaciju kune, smanjenje plaća, suzbijanje sive ekonomije...
Vidi originalni članak

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko govorio je uoči početka izborne kampanje o “dolini suza” kroz koju Hrvatska mora proći na putu u gospodarski oporavak, predsjednik SDP-a Zoran Milanović tu je “dolinu suza” koristio kako bi uplašio birače i primamio ih na drugu stranu, u “Hrvatsku (koja) raste”, no sudeći prema dugo očekivanom dokumentu uglednog njemačkog ekonomskog instituta IFO  ipak novu hrvatsku Vladu očekuje prolazak kroz jednu dolinu: Nijemci je nazivaju “dolinom političke smrti”, piše Večernji list.

- Strukturne reforme bit će bolne u kratkom roku, i vodit će u potencijalnu ‘dolinu političke smrti' -  piše u dokumentu Instituta IFO u koji je Večernji list imao detaljan uvid uoči njegove javne objave sljedećeg tjedna, ali Hrvatska treba “hrabro vodstvo s dovoljno sposobnosti državništva da se suoči s neizbježnom dolinom političke smrti”.

“Jedino tako”, nastavlja se u dokumentu Ifo-a, “zemlja će se konačno, nakon sedam iscrpljujućih godina, uzdići iz svoga pada”. 

Na ukupno 330-ak stranica, njemački ekonomski analitičari iz Instituta Ifo, od kojih je HDZ preko svoje Zaklade državnog zavjeta naručio izradu reformskog programa za Hrvatsku, razlažu reforme koje se mogu podijeliti u sedam grupa: od makroekonomskih reformi do reforme javne uprave.

IFO predlaže smanjenje plaća u javnoj upravi, suzbijanje sive ekonomije, aktiviranje radno neaktivnog stanovništva, lakše otpuštanje i zapošljavanje novih radnika… 

Reformski program pun je detalja, no prva i najvažnija reforma koju zagovara Ifo je postupna, kontrolirana devalvacija kune za 7 posto realno, odnosno 13 posto nominalno tijekom sljedećih 7 do 13 godina. 

Više čitajte na Večernji.hr.

Idi na 24sata

Komentari 74

  • Miške 24.01.2016.

    Svi oni znadu zašto je Hrvatska u problemima a i kako ih riješiti. Pokradene stotine milijardi € su u njihovim bankama. Neka ih vrate natrag, promjene zakonodavstvo po kome će tajkuni morati platiti pravu cijenu tvornica i nekretnina i da vrate "oprost" dugova državi Tako da samo jedan tajkun danas ima po 2 milijarde osobnih novaca, a nije vratio oprošten dug državi.

  • Prepelita 23.01.2016.

    Dolina suza, svakako, ali za koga?! Sigurno ne za ove debeloguzce u saborskim klupicama, nego za nas, obične građane. Žalosno je da MI BIRAMO VLAST, a izaberemo smeće i onda se čudimo da nam je tako kako je.

  • ilmare 23.01.2016.

    Koliko snizit plaće onima koji je i ne dobivaju ,gospodo iz IFO-a . Vidi se da nemate pojma o situaciji u Hr . To što predlažete nije za svaku državu,Kao da ste pisali za svoju ,pa sad nakon što je niste uspjeli sprovesti ,prodajete nama ??

Komentiraj...
Vidi sve komentare