To je to što me zanima!

Hrvoje Klasić Plenkoviću: 'Gdje je on vidio marširanje partizana ili neko negiranje Golog otoka?'

Ne treba miriti civilizirane ljude, a nacionaliste s obje strane to niti ne žele. Ključno je pitanje jesu li odgovorni za zločine odgovarali. Ljudima malo znači pomirenje kad 20 godina žive bez struje i vode, rekao je Klasić
Vidi originalni članak

Postavljam pitanje premijeru je li i gdje je vidio da marširaju mladići u partizanskim uniformama koji pišu grafite da treba ubijati i silovati, da se skupovima zaziva Jugoslavija i negira Goli otok? Istovremeno podsjećam na brojne primjere zadnjih 30 godina marširanja s ustaškim znakovljem, zazivanja NDH i Ante Pavelića, ulica nazvanih po ustašama… Kad to stavite na stol, mi se suočavamo s nečim s čim trebamo, ali od čega nam ne prijeti opasnost, a s onim od čega postoji opasnost, ne. 

POGLEDAJTE VIDEO: Komemoracija

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Rekao je to povjesničar Hrvoje Klasić za N1 u vezi s posjetom Andreja Plenkovića Golom otoku i sutrašnjeg obilježavanja u Gruborima te izjave premijera o „kulturi sjećanja i dijaloga“ koju trebamo njegovati. Klasić smatra da su poruke dobre, ali i upozorava da smo zadnjih 30 godina imali nekulturu sjećanja i monologe umjesto dijaloga.

ZA ŽRTVE TOTALITARNIH REŽIMA Plenković na Golom otoku: Bez istine nema ni pomirbe, važno je njegovati kulturu sjećanja

Dodao je da je bio malo razočaran jer se uglavnom kroz zadnje godine obilježavalo žrtve komunističkih režima, a glavno je pitanje zašto to sve skupa radimo, odnosno koje su to poruke koje trebamo prenijeti dalje. 

- Kada se govori o Srbima govori se o propustima, a to su pojedinačna i masovna smaknuća, koja su trajala tjednima i mjesecima nakon akcije Oluja. Podsjetilo me na intervju Grabar Kitarović u opskurnom tjedniku kada je najavila drugu kandidaturu i rekla da je Pavelić radio neke greške, gdje su posljedice imali Hrvati - rekao je Klasić i nadodao kako s Plenkovićem uvijek postoji sumnja u ekvidistancu, a koja je i jučer došla do izražaja, kada je u kontekstu Grubora govorio o hrvatskim žrtvama.

PLENKOVIĆ NA GOLOM OTOKU Europski dan sjećanja na sve žrtve totalitarnih režima...

- Ne treba miriti civilizirane ljude, a nacionaliste s obje strane, hrvatske i srpske, isto ne jer oni to niti ne žele. Ključno je pitanje jesu li odgovorni za zločine odgovarali. Ljudima malo znači pomirenje kad 20 godina žive bez struje i vode - zaključio je Klasić. 

Idi na 24sata

Komentari 65

  • 25.08.2020.

    Propala mu juga zauvijek! To je ono što njega boli. Netko bi mu trebao reći da je to svršena stvar i da se konačno počne baviti povješću a ne dnevnom politikom

  • crna mačka 24.08.2020.

    Boje se ljudima uvesti vodu i struju a sebe nazivaju "vjernicima" . Valjda postoji više bogova. Svaka nacija ima svog ili što?

  • crna mačka 24.08.2020.

    Povijest je zapisana , sve se zna .....

Komentiraj...
Vidi sve komentare