To je to što me zanima!

Hu Jintao otišao sa skupa G8 radi novih nemira u Kini

U glavnom gradu Xinjianga Urumqiju izbili su novi neredi u srijedu, a od početka etničkih sukoba Ujgura i Han Kineza poginulo je više od 150 ljudi
Vidi originalni članak

Kineski predsjednik Hu Jintao prekinuo je službeni posjet Italiji gdje je trebao sudjelovati na summitu G8 i odlučio se vratiti u Kinu zbog situacije u pokrajini Xinjiang gdje je u etničkim sukobima poginulo više od 150 ljudi. Kineski predsjednik doputovao je u Italiju u nedjelju, a u ponedjeljak se sastao s talijanskim kolegom Giorgiom Napolitanom i premijerom Berlusconijem. Prema kineskim izvorima u L'Aquili, gdje se u srijedu otvara summit, bez obzira na Huov povratak u Kinu, kinesko izaslanstvo sudjelovat će u radu summita G8. G8 okuplja Njemačku, Kanadu, SAD, Francusku, Veliku Britaniju, Italiju, Japan i Rusiju. Kina bi trebala sudjelovati u radu summita u četvrtak kada će se G8 pridružiti pet zemalja u razvoju (Meksiko, Kina, Južna Afrika, Brazil i Indija) te Egipat.
Oko 200 pripadnika Ujgura, naoružanih oružjem kućne izrade, prosvjedovalo je u srijedu u Urumqi, glavnom gradu kineske provincije Xinjiang, na sjeverozapadu zemlje, izvješćuje AFP i dodaje da su se prosvjednici okupili pred kordonom policije.

RECESIJA I NA MENIJU ZA SVJETSKE ČELNIKE
Svjetski čelnici na skupu G8 u Italiji neće kao ranijih godina na meniju imati kamenice i kavijar, već će Obama, Sarkozy i ostali jesti u skladu s teškim vremenima. Tako će im u ponudi jela ukusan, rustikalni rižoto sa svinjetinom i teletinom obogaćen parmezanom i cimetom. Nakon toga će jesti ovčetinu, zečetinu i gurmmanski odrezak, specijalitet iz Toskane. Za vegetarijance će u ponudi biti rižoto s radičem i sirevima iz cijele Italije. Uz sve će to moći uživati u najboljim talijanskim vinima. Za desert će im ponuditi tiramisu.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare