To je to što me zanima!

Huligani ni uz nadljudski napor ne razumiju zašto ih se privodi

Od ovoga trenutka pa do sudnjeg dana može se govoriti o uzrocima, krivo ili točno sasvim svejedno, ali sve dok nema sankcija kao posljedica konkretnih djela, razumno je očekivati nove i nove sage...
Vidi originalni članak

Dvije rečenice od ukupno pet riječi govore sve što je važno i što treba znati o skupini napadača na Srbe u šibenskom zaleđu, na, dakle, skupinu ljudi razne dobi, od djece do sredovječnih muškaraca, koja se, o gle čuda, usudila u zemlji hrvatskoj gledati kako srpski nogomet glumi zagrebački.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Te dvije rečenice od čak pet riječi su: “Novinari Srbi! Jebem vam majku!”, a izgovorili su ih neki od privedenih huligana, junaka prekrivenih lica koji, eto, ni uz nadljudski napor ne razumiju zašto ih se, zaboga, privodi i zašto će im suditi, a oni su, samo, u trenucima raskošne dosade sjeli u Splitu u automobile, odvezli se stotinjak kilometara dalje i tamo tukli sudržavljane čija su građanska prava određena etničkom pripadnošću.

Privođenje i otkrivanje dalmatinske podružnice Ku Klux Klana krasna je prilika da se u “Otvorenom” HTV-a okupi birano društvo, s najmanje dva sociologa, pa da zemlji i svijetu objasne kako iza šovinističkih istupa i brzog prelaska s riječi na, prema ovdašnjim zakonima, kaznena djela, stoji nešto više, veće i složenije od nepatvorene mržnje, golog nasilništva i apsolutnog manjka vjere da je Hrvatska stvarno država u kojoj su zakoni jednaki za sve, a svi jednaki pred zakonom.

Nekolicina mladih batinaša, uređenih tako da to košta - od obuće, preko tetovaža pa do uobičajene opreme za nanošenje ozljeda - napadom na skupinu Srba, hrvatskih državljana, uživatelja mogućnosti da najnormalnije, u paketu IPTV usluga, gledaju utakmicu Crvene zvezde, uspjela je u nečemu što im svakako nije bila namjera.

NAPADAČI NA SRBE KOD KNINA Vidi 'frajere', sad skrivaju lica, a svi su huligani s dosjeima...

Obesmislili su, što možda nije prvo po značaju, ali redoslijed svakako sad i nije najbitniji, sve silne mudre riječi i sve sate televizijskog prime timea u kojima im je bildan status unutar, u ovom slučaju, Torcide. Zatim su, a i to slučajno, jer oni samo mrze Srbe i vole ih tući, kompletan sustav, od policijskog do pravosudnog, prikazali jalovim i nesposobnim da što prije nađe i što oštrije kazni rasiste u ljetnoj opravici. Još su i krajnje socijalistički model vođenja Hajduka razobličili kao malo više nacional-socijalistički.

No dobro, sve da se i pravimo kako je upad u birtiju, uz prateće pucanje tanjih kostiju i slabašnijeg inventara, izolirani incident - uz zanemarivanje pitanja o tome koliko točno incidenata čini pravilo - teško da možemo, čak i kad bismo htjeli, ignorirati ulogu niza famoznih struka u proizvodnji nasilnika koji se onda, o gle čuda neviđena, upravo tako, nasilnički, ponašaju.

Nije se stadionski Ku Cro Klan dogodio ni sam od sebe ni zbog neprovođenja reformi školstva ili, evo neka bude, SDSS-a u vlasti s HDZ-om, nego zahvaljujući dugogodišnjem podilaženju masama sa stadionskih okuka čiji su ispadi opisivani kao sjajna atmosfera, velika potpora 12. igrača onoj jedanaestorici na ledini ili, u zadnje vrijeme, oblik protesta protiv Hrvatskog nogometnog saveza i protežiranja Dinama u domaćem prvenstvu u kojem je, inače, prehlađeni Olmo bolji od najmanje dvije trećine zdravih igrača, i to zajedno.

Medijska slava, tromo i dobrohotno pravosuđe te znanstvena opravdanja za kaznena djela, uz sveopću besperspektivnost života u destinacijama - u kojima se čovjek ne osjeća kao Pepeljugin unuk samo kad se utopi u masu u čijoj je paralelnoj stvarnosti sve dopušteno - porodili su dvadeset i nešto godišnjake koji, umjesto da ševe po plažama, mućkaju koktele ili ih piju, odlaze iza devet sela i tamo, u desetom, rade ono zbog čega im u plemenu raste utjecaj, a u sudu deblja dosje.

I nije, iako se možda čini suprotno, problem prvo, nego drugo. Najveća prepreka bilo kojoj akciji je strah od posljedica, dakle ono što u slučajevima navijačkog nasilja u nas kontinuirano izostaje. Vezane ruke, transport u marici, mjesec dana pritvora i majica na licu pred “novinarima Srbima”, realno, nije nešto što mladi organizam ne može podnijeti za bolje mjesto na krivini i priliku da osobno povede pjesmu s juga ili sjevera ili o istim stranama svijeta.

Očekivati da razumni dio onih što čine navijačku supkulturu sam popravi sve što je sustavno kvareno iluzorno je koliko i nadati se da će skupina privedenih nasilnika koji su organizirano išli tući stanovnike nekad okupiranih područja koliko sutra upisati njemačku filozofiju i doktorirati na Karlu Jaspersu, s akcentom na njegovo “Pitanje krivnje”.

PETERO U BOLNICI Knin: Maskirani upali u kafić pa tukli ljude jer su gledali Zvezdu

Posljedično, jedini lijek za krivnju je adekvatna kazna sa svim ostalim posljedicama, od onih pri pokušaju neuspjelog ulaska u stadion pa do mogućnosti zapošljavanja što, istina, za nekoga tko se zabavlja trčeći s teleskopskom palicom i nije najbitnije životno pitanje.

Od ovoga trenutka pa do sudnjeg dana može se govoriti o uzrocima, krivo ili točno sasvim svejedno, ali sve dok nema sankcija kao posljedica konkretnih djela, razumno je očekivati nove i nove sage u kojima će, kažimo tako, nemoguće postati moguće. Ili, u prijevodu, postojat će i djelo i žrtve, dok će se krivcima baviti društvena znanost i pripadajući joj znanstvenici koji lako osuđuju svako devijantno ponašanje te još lakše dodaju prokleto “ali”.

Otkako su, a to je davno bilo, navijačke skupine postale društvu važnije nego što je to realno i racionalno, napisane su tisuće stranica teksta o povijesti klubova iza kojih stoje, o nogometu kao takvom - dakle kao igri socijaldemokratskih korijena koju su klasne, više nego sve druge razlike, rastočile i internacionalizirale - o, zašto ne reći, svi oni etnički Srbi bez kojih bi u svečanim salonima podno istih takvih loža bilo puno manje trofeja i puno više prašine. Rezultat je, vidimo, krajnje nepovoljan - kako bi rekli sportski komentatori.

Pokušati sve isto još jednom, nadajući se nekom drugom ishodu manifestacija, je gluposti. Probati nešto drugo, gore po aktere nasilnih i nacionalističkih ispada, je, međutim, neophodno. Tko ne vjeruje, podsjetit ćemo ga da je sve što su privedeni batinaši imali reći bilo: “Novinari Srbi! Jebem vam majku!”.

Idi na 24sata

Komentari 33

  • dektiva3 30.08.2019.

    Ma kriva je kolinda,poslala poruku mladima čuvenom izjavim kako si"nemože oprostiti što nije uzela pušku i otišla braniti hr",pa mladi nabrijani što se nisu rodili "na vrijeme",(neki ne pričaju s roditeljima zbog toga)imaju danas svoj "đir",kad ih je već mašio dom.rat...

  • Prva Proleterska 30.08.2019.

    Kolko su priglupi , mogli su uči u gostionu , ona je javni prostor unutar radnoga vrijemena , sjesti , narućiti piče i poćeti navijati za Yung Boyse, te im tako pokvariti događaj , jer im je to i bila namjera , te ćekati da ih Srbi napadnu ! Onda bi se duge pjesmice ovdje pjevale a gostiona dobila pećat na vrata !

  • HajdukCrew 29.08.2019.

    Opet ponavljam komentar koji mi je izbrisan nekidan. Zasto niste ovako pisali kada je nedavno preminuo mladic (Hrvat!!) od posljedica batina koje je dobio od dvojice srba? Gdje ste tada bili vi novinari? Sada se cudite zasto vam govore ovakve stvari. Armada je danas digla poruku protiv vas, Torcida i Boysi vec odavno dizu parole. Ovo pitanje tko koga placa da radi nesto mogu i ja vama postaviti. Sad me blokirajte u duhu demokracije i slobode govora. Hvala

Komentiraj...
Vidi sve komentare