To je to što me zanima!

I dalje bez ikakvog dogovora: Branitelji prosvjeduju 221 dan

Branitelji i dalje traže smjenu ministra branitelja i njegovih pomoćnika. Prosvjed su počeli 20. listopada 2014. kad su oformili šator ispred Ministarstva u Savskoj ulici
Vidi originalni članak

Ispred Ministarstva branitelja u Savskoj ulici u Zagrebu je 20. listopada 2014. niknuo šator. 

- Ovako gore naši snovi o slobodnoj, samostalnoj i demokratskoj Hrvatskoj - rekli su tada branitelji, a onda naveli motive i ciljeve prosvjeda.

-  Dosta nam je ponižavanja nas invalida, pogotovo onih stopostotnih koji godinama trpe Matićevu inkviziciju i prolaze torture pregleda samo da im se uzmu prava. Ne odustajemo dok ministar i njegovi pomoćnici ne odu. 

Više mjeseci kasnije, branitelji i dalje prosvjeduju u šatoru ispred Ministarstva, a Predrag Matić i njegovi pomoćnici nisu dali ostavke. Šator je u međuvremenu postao središnje, zapovjedno i komunikacijsko mjesto branitelja koji se ne slažu s Matićem i Vladom. U njemu se odvijaju konferencije za novinare, susreti s državnim vrhom, zaruke, proslave i mise, ali i tragedije. Već dan nakon početka prosvjeda na platou ispred ministarstva preminula je Nevenka Topalušić (60), pripadnica Gromova, majka četvero djece. Tjedan dana poslije pred šatorom se zapalio branitelj Damir Čakinić, ali je ostao živ. U ožujku se pred šatorom pokušao spaliti još jedan nezadovoljnik. Nije uspio, a branitelji su se distancirali od njega. 

Oformila se grupa koja ne podržava prosvjed branitelja

U međuvremenu se oformila i grupa ljudi koja je više puta javno izrazila nezadovoljstvo zbog prosvjeda branitelja. Grupu su nazvali “dosta terora šatoraša” te su organizirali i prosvjede protiv prosvjeda branitelja 

Policija branitelje u Savskoj dosad nije dirala iako nemaju dozvolu za prosvjed. Posjetili su ih samo jednom i tada su Đuri Glogoškom i Josipu Klemmu uručili prekršajne prijave. 

Kroz šator prošli brojni političari

U šatoru su se izmjenjivali i brojni političari te osobe iz javnog života. Branitelje su posjetili Ivo Josipović i Josip Leko, ali bez uspjeha o bilo kakvom dogovoru. Posjetila ih je i  predsjednica Kolinda Grabar Kitarović dok je još bila predsjednička kandidatkinja te u noći izborne pobjede. Pozvala ih je na Pantovčak i saslušala. Imenovala je jednog od predvodnika prosvjeda, Antu Deura, savjetnikom i tu se sve okončalo. Nekoliko puta prosvjednike su obišli Branimir Glavaš, Dario Kordić, Zdravko Mamić i momčad Dinama. Suzdržanu potporu dao im je i Tomislav Karamarko, dok ih je Crkva bezrezervno podržala. Nakon višemjesečnih natezanja s državnim institucijama, plan Glogoškog da za okrugli stol posjedne apsolutno sve strane doživio je fijasko. Odazvao mu se jedino kardinal Bozanić, ali su ga branitelji na kraju zamolili da ne dolazi jer nema smisla.

Premijer Zoran Milanović u šator dosad nije došao, a s braniteljima se susreo samo jednom i kratko porazgovarao i to na obilježavanju 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak u Okučanima. 

Idi na 24sata

Komentari 86

  • fenix77 28.05.2015.

    Radi simetrije bilo bi dobro dočekati 1221 dan. Inače ne prosvjeduju , već sesamo smjnjuju u dežurstvu, te tako zavaravaju narod. No jadni ne znaju što rade, nisu im vođe objasnile metodu i cilj "dejstvovanja".

  • bananajo 28.05.2015.

    Ovo je cirkus a ne branitelji,hdz pod vodstvom klemića i đuke,pridobili nekoliko branitelja koji ne vide o čemu se radi.Dragovoljac sam sa mirovinom od 3500 kn koliko dovbiva đurina žena,a takvih ima na tisuće ,samo se ovi jadnici žale sa 25000kn,ili neki biznismeni koji svojim radnicima daju minimalac i to ponekad.Ali ZNA se KRADEZE i dalje radi na veliko.

  • pomalo ljut 28.05.2015.

    Ovako je reko slavni general Patton : "Ako si prolijevao svoju krv za ovu zemlju da bi to kasnije do smrti naplačivao,reci koliko košta ta ljubav da je platimo a ti kupi prnje odavde......idi tamo gdje se domovina može kupiti za novac ! " Jako dobra izreka i neka je netko prenese onima u šatoru.

Komentiraj...
Vidi sve komentare