To je to što me zanima!

I Krstičević je pod istragom? Brkić: 'Ja sam isto na popisu!'

Desetorica bivših pripadnika HVO-a iz Orašja možda nisu jedini protiv kojih se u BiH vodi istraga zbog navodnih ratnih zločina protiv Srba. Navodno se istražuje i hrvatski ministar obrane...
Vidi originalni članak

Desetorica bivših pripadnika HVO-a iz Orašja možda nisu jedini protiv kojih se u BiH vodi istraga zbog navodnih ratnih zločina protiv Srba. Kako javlja RTL, tužiteljstvo BiH navodno vodi istragu o zločinu koji je 1995. počinjen u okolici Mrkonjić Grada kada su 4. i 7. gardijska brigada Hrvatske vojske nakon Oluje krenuli u oslobađanje tog dijela BiH.

Prema navodima iz istrage, u toj operaciji iz odmazde zbog pogibije zapovjednika Andrije Matijaša-Pauka ubijeno je 180 srpskih civila.

Na popisu osoba koje su pod istragom navodno je i  tadašnji zapovjednik 4. gardijske brigade, a sadašnji ministar obrane i potpredsjednik Vlade, umirovljeni general Damir Krstičević.

Krstičević je nagađanja o svom imenu na optužnicama iz BiH komentirao u četvrtak popodne:

- Ja sam ponosan na svoj ratni put, u svom zapovijedanju vodio sam se svim pravilima kako treba zapovijedati. Moram se braniti od optužbi i s tim se nositi na pravi način - rekao je Krstičević. 

Izjavio je kako nema službenu potvrdu da je i njegovo ime na optužnicama iz BiH kojima se terete pripadnici HVO-a i HV-a.

Krstičević: 'Čitam o tome godinama. Ne znam je li i moje ime na nekoj'

Brkić: I ja sam na tom popisu!

Uhićenja bivših pripadnika HVO-a u Orašju bila su tema i HRT-ove emisije Otvoreno. Potpredsjednik Sabora Milina Brkić, koji je bio jedan od gostiju, izjavio je kako Hrvatska mora reagirati na ovaj slučaj, ali da odgovor treba biti jedinstven.

- U Hrvatskoj je postignuta visoka razina suglasja. Hrvatska se branila i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini. I proteklih nekoliko godina bilo je uhićenja hrvatskih branitelja u BiH, ovo je samo nastavak pokušaja relativizacije karaktera Domovinskog rata kao obrambenog rata. I ovim uhićenjima Srbi žele sebe prikazati kao žrtve i svoje poraze kao ratne zločine onih koje su oni napali - rekao je Brkić.

Na pitanje tko je još od Hrvata na popisu u BiH, Brkić je odgovorio:

- I ja sam na tom popisu, to znam pouzdano, ali kako Srbi svaki svoj zločin i poraz pokazuju kao zločin onih koji su se branili, svatko od onih koji su sudjelovali u obrani BiH može biti na tom popisu. Ja ću u BiH i dalje putovati, a ako me privedu, ako je to žrtva koju trebam podnijetu za Hrvatsku, tu sam - kaže Brkić.

Idi na 24sata

Komentari 170

  • zebra 27 04.11.2016.

    Damir Krstičević heroj i časnik, koji je časno branio našu Hrvatsku kao i drugi branitelji, časnici i generali koji su branili domovinu. Hvala im. Podrška uhićenima u Orašju.

  • Lala1808 04.11.2016.

    tko je radio ratne zločine vjerojatno je na popisu sami to nemožemo srediti ili čekati godinama kao s perkovićem neka sude nezavisni sudovi

  • prstunos 04.11.2016.

    . .Franju Tudmana, ni smrt što ga je sustiglanece spasiti od toga da u presudama bude proglašen ratnim zlocincem. Tako, naime, u ovom trenutku stoje stvari. Franjo Tudman bio je na celu medunarodnog zlocinackog pothvata s ciljem uspostavljanja velike Hrvatske na teritoriju BiH, zahtijevajuci zbog toga za šestoricu Bosanskih - katolika 240 godina robije.

Komentiraj...
Vidi sve komentare