Obavijesti

News

Komentari 46

'Čitam o tome godinama. Ne znam je li i moje ime na nekoj'

'Čitam o tome godinama. Ne znam je li i moje ime na nekoj'
1

Ministar obrane Damir Krstičević u četvrtak je izjavio da nema službenu potvrdu da je i njegovo ime na optužnicama iz BiH kojima se terete pripadnici HVO-a i HV-a

VIDEO

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u četvrtak je izjavio da nema službenu potvrdu da je i njegovo ime na optužnicama iz BiH kojima se terete pripadnici HVO-a i HV-a, a cijeli slučaj, koji je u središtu javnosti nakon uhićenja desetorice pripadnika HVO-a u Orašju, ocijenio je političkim procesom s ciljem destabilizacije Hrvatske.

Krstičević je rekao kako ne zna je li i on na optužnicama iz BiH, ali da o tome čita u novinama. 

- Ima 300, 400, 500, 600 imena. Čitam o tome već 15 godina, a gdje je istina ne znam - rekao je te na upit novinara kazao kako od službenih institucija nije dobio nikakvu informaciju je li na optužnicama.

Na pitanje hoće li putovati u BiH, kaže kako je on slobodan čovjek.

- Ja sam slobodan čovjek, osjećam se slobodno. Sada sam na ovoj poziciji koja je časna i odgovorna i tako ću se ponašati. Nema razloga da se tako ne ponašam, ovo je slobodna zemlja i ja sam slobodan čovjek- rekao je Krstičević.

Cijeli slučaj vidi kao politički proces s ciljem destabilizacije Hrvatske.

- Jasno je da se radi o jednoj strategiji, jednom političkom procesu s ciljem da se destabilizira Hrvatska, da se nesigurnost unese u branitelje i taj proces dugo traje -  rekao je.

Komentirao je jesu li naše službe zakazale u slučaju uhićenja u Orašju.

-To je nova paradigma sigurnosti i zato nam treba nova strategija. Vidimo da imamo novo djelovanje. To je hibridno djelovanje, informacijsko djelovanje. I zato nam trebaju nove sposobnosti da se možemo nositi s tim i da ovakve stvari koje se sada događaju možemo predvidjeti, da možemo raditi preventivne stvari- rekao je.

Istaknuo je kako je nova Strategija nacionalne sigurnosti, u današnjim uvjetima, neophodna.

- Strategija nacionalne sigurnosti je iz 2002. godine i ona nije u skladu sa aktualnim uvjetima unutarnjeg i vanjskog okruženja. Paradigma sigurnosti se značajno promijenila. Imamo nove ugroze, terorizam, kibernetički terorizam, elementarne nepogode, poplave, požari, izbjeglička kriza, hibridno djelovanje, obavještajno djelovanje, informacijsko djelovanje… Sve to traži jedan novi sustav da bi se mogli nositi sa svim tim složenim sigurnosnim uvjetima- kaže Krstičević.

Objasnio je kako će taj novi sustav izgledati i funkcionirati.

- Mi smo napravili analizu trenutnog stanja sustava Nacionalne sigurnosti i pokušali smo naći slabosti sustava, jakosti te prilike za poboljšanje. Pa smo napravili PEST analizu, da vidimo politički dio, ekonomski dio, tehnološki dio, legislativni dio. Iza toga smo otišli van gdje vidimo da se paradigma nacionalne sigurnosti promijenila posebno od napada 11. rujna. Gledali smo taj model, izraelski, njemački , danski…vidjeli smo da svi veliki idu ka toj integraciji, združenom djelovanju. Mi smo u Hrvatskoj imali dva krizna događaja- Gunju i Kornate. Ta dva krizna događaja u tom trenutku su testirala sposobnost naše države da pružimo sigurnost ljudima. Dan danas se nosimo sa posljedicama tih događaja. Jesmo li mogli reagirati brže? Jesmo li nešto naučili iz toga? Jesmo li imali sustav kriznog upravljanja, učinkovitog upravljanja sigurnosnim rizicima? Jako je puno tu prilika za unaprjeđenje. Ovaj sustav koji želimo izgraditi, to je hrvatski sustav, zasnovan na svim demokratskim standardima. Želimo u taj sustav povezati institucije koje se bave sigurnosti te uključiti i civilno društvo- rekao je.

Istaknuo je kako je jako sretan što su već na drugoj sjednici Vlade donijeli dvije značajne odluke, osnivanje dva povjerenstva - jedno za izradu strateškog  dokumenta i drugo za izradu prijedloga nacrta u sustavu Domovinske sigurnosti.

-Ja sam odgovoran za rad tih povjerenstava. Ona će biti središnja tijela za vođenje, usmjeravanje i nadzor sadržaja i tijeka procesa izrade Strategije nacionalne sigurnosti. Povjerenstvo je stručno, upravljačko tijelo. Sastavljeno je od svih predstavnika ministarstava, središnjih tijela državne uprave te predstavnika Ureda predsjednice Republike, predsjednika Vlade, Vijeća za nacionalnu sigurnost, SOA- e, HNB- a te HGK- a- objasnio je.

Krstičević je rekao kako bi, da smo imali ovaj novi sustav, mogli predvidjeti i događanja koja su se dogodila posljednjih dana.

- Naša nova Strategija daje okvir za uspostavu novog sustava Domovinske sigurnosti da se kao pametno, organizirano , moderno društvo možemo nositi sa svim ovim izazovima i ugrozama koje su pred nama. Podrazumijeva uključenost svih institucija države i institucija civilnog društva, naših građana, gospodarskog sektora. Taj sustav mora imati sposobnosti predviđanja i prepoznavanja sigurnosnih rizika pa vjerujem i ovih događanja kojih smo ovih dana svjedoci. Da imamo jedan takav sustav, sigurno da bi mogao pomoći upravljanju Hrvatske. Mora se temeljiti na poštivanju ljudskih prava  i slobode, vladavine prava, razvoju demokracije, dijaloga, tolerancije u našem društvu, transparentnosti, solidarnosti i integrativnom pristupu - rekao je.

Prijedlog Zakona i izrada Strategije Nacionalne sigurnosti, kaže Krstičević, trebali bi biti gotovi do kraja travnja iduće godine.

Na pitanje uklapaju li se MIG- ovi u sustav Domovinske sigurnosti ili Hrvatska može bez njih, Krstičević kaže da se sve uklapa. Vjeruje kako će se sljedeće godine donijeti ta odluka.

- Što se tiče vojnog zrakoplovstva, to je velika odluka koja se stalno odgađa. Ja želim kao ministar pripremiti stručno politički vrh. Ja sam za zadržavanje tih sposobnosti. Međutim, te sposobnosti ja smatram da nama trebaju za 30, 40 godina. No, to nije odluka sutra ministra obrane nego cijele države. Na toj odluci nam treba konsenzus svih parlamentarnih stranaka. To je odluka nekoliko hrvatskih Vlada. Zajedno trebamo odrediti što je najbolje. Ja se sjećam  rats, sjećam se '95. Godine i  koliko su Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i naši piloti nama pomogli da se Oluja može napraviti na pošten, pravi, organiziran način. Idemo na razini države, vjerujem, sljedeće godine donijeti tu odluku - rekao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk