To je to što me zanima!

"Idite glasati kako Renzi ne bi postao vaš šef ni šef Italije..."

U Italiji je u subotu vladala izborna šutnja uoči ustavnog referenduma, ključnog za šefa vlade Mattea Renzija, koji je pozvao svoje pristaše da privuku brojne neodlučne
Vidi originalni članak

 U Italiji je u subotu vladala izborna šutnja uoči ustavnog referenduma, ključnog za šefa vlade Mattea Renzija, koji je pozvao svoje pristaše da privuku brojne neodlučne.

Do zatvaranja biračkih ureda u nedjelju u 22 sata, zabranjen je svaki komentar, ali na društvenim mrežama nastavljena je kampanja i brojni korisnici pozivaju na stanku.

Oko 50 milijuna birača je pozvano izjasniti se o toj reformi koja predviđa drastično smanjenje ovlasti senata i ograničenje ovlasti regija.

U Europi neizvjesnost rezultata izaziva hladan znoj na financijskim tržištima, gdje se nakon šoka izazvanog Brexitom i porastom populističkih pokreta strahuje od nove faze nestabilnosti u trećem gospodarstvu eurozone.

Velika većina političke klase, od krajnje ljevice, do krajnje desnice poziva na odabir "ne" i upozorava na opasnost prejake koncentracije ovlasti u rukama šefa vlade.

Neizbježno taj referendum poprima oblik plebiscita za ili protiv Renzija, koji je još jednom naglasio svoju sveprisutnosti u medijima i društvenim mrežama  u obrani "svoje" reforme koja bi trebala pojednostaviti politički život u zemlji u kojoj se od 1948. godine izmijenilo 60 vlada. Obećao je dati ostavku ako reforma ne prođe.

"Idite glasati kako Renzi ne bi postao vaš šef ni šef Italije", rekao je u petak navečer bivši šef vlade Silvio Berlusconi.

Prema posljednjim anketama od prije dva tjedna, "ne" vodi s između 5 i 8 bodova, ali uz još više neodlučnih.

Idi na 24sata

Komentari 22

  • Di-noAlić 04.12.2016.

    glasati za radikale i da EU očistimo od islama ...

  • NEO 23 04.12.2016.

    Beppo Grillo pobjeđuje lutka bildeberg grupe

  • ak47 04.12.2016.

    "Power to the people"!!! Ili, vlast narodu! Rekao bi popularni pjevač i stvarni aktivist Lennon. Italija izlazi na referendum na kojem će odlučiti da li će postati diktatura ili će i dalje težiti ka demokraciji. Pošto je Renzi deklarirani tkz. liberal mediji ne vide ništa loše u tome da Italija krene u smjeru diktature. Zamislite da je ovakav isti referendum organizirao Trump, Putin, Orban...? Mediji bi doslovce palili slike dotičnog, vrištali bi kako se radi diktaturi, najavljivali apokalipsu i sl. ali kada tkz. liberal želi uvesti diktaturu onda se otvoreno laže o financijskim tržištima i raznim glupostima kako bi se skrenuo fokus s onoga što je bitno. Napisao sam to već mnogo puta i opet ću ponoviti u nadi da će pročitati netko od nazovi-novinara s 24h, nakon Brexita stanje na financijskim tržištima pokazuje stabilan rast funte što je nemoguće pošto su novinari najavljivali kugu i koleru u Britaniji, ali eto, čini se da im se želje nisu ostvarile. Čini se da se doista liberalna babilonska kula urušava, Trump je pobjedio, Holande odustaje od novog mandata, Renzi će izgubiti ovaj referendum i ubrzo potom i vlast u Italiji, Merkelica će izgubiti na predstojećim izborima u Njemačkoj... svijet se polagano vraća u normalu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare