To je to što me zanima!

Imena dobrih vozača u bubnju: Sretnim dobitnicima nagrade

U akciji “Dan ljubaznosti u prometu” 50-ak učenika bilježilo je ono što su vidjeli na pješačkih prijelaza u Zadru bez semafora. Tijesnu većinu odnose  "dobri" vozači
Vidi originalni članak

Ako ste pješak u Zadru, najpametnije vam je cestu prijeći u Ulici Marka Marulića kod bolnice. Tamo imate 66 posto šanse da vam vozači stanu i propuste vas. Ako to namjeravate učiniti na Obali kneza Branimira, kod zgrade Ljepotice, šansa pada za pola postotka na 65,5 posto. Dobri su vam izgledi na istoj cesti kod kod kavane Branimir gdje imate 64 postotnu vjerojatnost da će vam automobil doista stati. Najmanje šanse imate u Ulici zadarskog mira kod Foruma (34 %), a kod glavne pošte u Zrinsko -Frankopanskoj i na raskrižju Jelačićeve i Puta Murata vjerojatnost da ćete dobiti zasluženu prednost pada na 45%.

To su rezultati akcije koju su u  srijedu organizirali Odbor za promet Vijeća za prevenciju kriminaliteta na području Zadarske županije u suradnji sa Turističkom zajednicom grada Zadra, Autoklubom Zadar-HAK i Strukovnom školom Vice Vlatkovića. Akcija se zvala “Dan ljubaznosti u prometu”, a posebnu zadaću imalo je 50-ak učenika koji su bilježili ono što su vidjeli na 12 pješačkih prijelaza u Zadru bez semafora. U njihove je zabilješke ušlo  ukupno 4885 vozila. Tijesnu većinu odnose  "dobri" vozači.


- Od ukupnog broja vozila, 56 posto vozača se pravovremeno zaustavilo i pravilno propustilo pješake, a 44 posto  vozača nije postupalo sukladno njihovim zakonskim obavezama. Školarci su zapisivali registracije vozača koji su propuštali pješake. Krajem travnja njihovi će brojevi registarskih tablica ući u bubanj iz kojeg će se izvući 10 dobitnika. Oni će za svoje primjereno ponašanje u prometu biti nagrađeni poklon paketima koji će pripremiti turistička zajednica, Grad Zadar i policija, a što će unutra biti, neka ostane iznenađenje - kazao nam je Elis Žodan, glasnogovornik zadarske policije te najavio novu akciju već u petak.

Analizirali su statistiku stradavanja vozača i putnika mopeda i motocikala u prometnim nesrećama od početka godine i zaključili da su najčešće pogreške nepropisna i neprilagođena brzina, nepoštivanje prednosti prolaska na raskrižju, alkoholiziranost, nekorištenje zaštitne kacige i nepropisno pretjecanjei obilaženje.


- Radi povećanja razine sigurnosti posebno ove kategorije vozača i putnika, sutra, u petak 15. travnja od 12 do 18 sati, policija će provesti pojačani nadzor te kategorije sudionika u prometu i sankcionirati kršenja prometnih propisa - kazao je Žodan te naveo da je u nesrećema mopeda i motocikala od početka godine na zadarskim prometnicama petero ljudi teško, a četvero lakše ozlijeđeno. 
 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare