To je to što me zanima!

Imunolog o imunitetu krda: Bilo bi to nehumano i neopravdano

'Ne slažem se s logikom stjecanja imunosti bez cjepiva jer bi to bilo svjesno žrtvovanje dijela populacije. To bi bilo ne samo nehumano nego neopravdano, strašno', poručuje imunolog
Vidi originalni članak

Stipan Jonjić, imunolog i profesor sa Sveučilišta u Rijeci pojasnio je situaciju sa cjepivom protiv korona virusa, a komentirao je i oslanjanje na kolektivni imunitet.

- Velik broj cjepiva prošao je prvu i drugu fazu istraživanja i onda se išlo u treću fazu koja je esencijalna. Testira se validnost imunog odgovora, sudjeluju grupe volontera od kojih dio dobije placebo, a drugi dio cjepivo. Oni ne znaju što su dobili i onda se čeka, budući da su izloženi infekciji, pa se statistički uspoređuju grupe, pa se na temelju toga mjeri protektivnost cjepiva. Sve se radi ubrzano, ali tehnologije su bolje pa treba vjerovati da sve ide kako treba. Puno je platformi u završnoj fazi. Koliko znam, za jednu sam čuo da su završili sve i da čekaju samo finalni screening da vide učinak na zaštitu pučanstva, pa ćemo vidjeti - rekao je Jonjić.

SUPRUGA PROSLAVLJENOG KOŠARKAŠA Strašne posljedice Covida-19: Iznova sam učila hrvatski jezik!

Član Njemačke nacionalne akademije za znanost smatra da se s ruskim cjepivom rano išlo u registraciju, ali nije siguran smiju li uopće preuranjeno reagirati, javlja N1.

- Očito rade završna testiranja. Ako cjepivo bude protektivno, tretirat će se i kao svako drugo. Zašto su išli na prijevremenu registraciju, ne znam. Konkretnih podataka još nema - poručuje.

Uz teoriju imuniteta krda, smatra Jonjić, veže se nekoliko problema.

- Nije to pitanje samo postotka, potrebno je nešto više od 60 posto, ne znam točno, ali problem je što postoji značajan postotak populacije koji je prilično otporan na ovu bolest ili infekcija prolazi asimptomatski. Još nemamo čvrsti dokaz koji je razlog tome, je li prirodna imunost ili unakrsna reaktivnost s imunim odgovorom na srodne korona viruse. Spekuliramo zašto su mlađi otporniji, jer se govori o starijem imunom sustavu, ali to nije jedino rješenje. Čak i djelomično uspješna cjepiva pomogla bi da se kombinacijom mjera i cjepiva zaustavi širenje infekcije - ističe Jonjić.

UŽIVO: SVE O KORONI U Virovitičkoj županiji 31 novi slučaj, jedan oboljeli preminuo

- Ne slažem se s logikom stjecanja imunosti bez cjepiva jer bi to bilo svjesno žrtvovanje dijela populacije. To bi bilo ne samo nehumano nego neopravdano, strašno. Znam za te podatke, kolega jedan, ugledni virusolog s Cambridgea je nešto slično rekao neki dan, ali to je na neki način provociranje situacije. Mislim da bi to bilo pogubno, ne priklanjam se takvom mišljenju. Koronavirusi nisu virusi koji izazivaju učinkovit odgovor na duge staze. Možemo očekivati da bi ljudi koji su sad zaraženi, mogli biti ponovno inficirani za nekoliko mjeseci, a onda opet dolazimo do problema kolektivne imunosti. Činjenica da se možemo ponovno inficirati, ne znači da nas ostatak imunog odgovora neće štititi, ali još moramo vidjeti koliko imunost na koronavirus stvarno traje, za to je potrebno još jedno godinu dana - dodaje imunolog.

Idi na 24sata

Komentari 23

  • hrvoje16 28.10.2020.

    Vi i vaše krdo

  • 28.10.2020.

    Paaa pansks

  • mare63 28.10.2020.

    Normalno da ne vjeruje, kad mu to ne ide u prilog. Kako ce onda prodat cjepivo ovcama ako je netko prirodno stekao imunitet...jos tvrde da imunitet traje 3 mjeseca hahaha a kad se cijepite trajat ce 10 godina???Ovaj prof je bio u emisiji Otvoreno, pa je rekao da nema laboratorija na svijetu koji se trenutno ne bavi covidom? A zasto, money money...nije se mogao dogovorit sa Laucom jel virus oslabio (kao sto je Lauc tvrdio ovo ljeto, pa porekso haha) ili ojacao, cak se porijeckali...cak i Dikic, koji se inace bavi rakom, tumorima se poboznjo okrenuo covidu, amen! Sve je to lova

Komentiraj...
Vidi sve komentare