Obavijesti

News

Komentari 126

U Virovitičkoj županiji 31 novi slučaj, jedan oboljeli preminuo

U Virovitičkoj županiji 31 novi slučaj, jedan oboljeli preminuo

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je kako je u posljednjih tjedan dana zabilježeno gotovo tri milijuna novozaraženih u svijetu, što je novi crni rekord

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23.55

U Virovitičko-podravskoj županiji 31 novozaraženi

U Virovitičko-podravskoj županije 31 je novozaražena osoba koronavirusom, a preminuo je muškarac, izvijestio je u srijedu kasno navečer Županijski stožer Civilne zaštite.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko-podravske županije, od 31 zaraženog troje je starije, 26 srednje, a jedna je osoba mlađe životne dobi te jedno dijete. Svi imaju blažu kliničku sliku, izuzev jedne osobe koja je hospitalizirana u Općoj bolnici Virovitica.

U Virovitici je 11 novozaraženih, Slatini  7, Suhopolju i Sopju po troje,  Gradini, Orahovici i Mikleušu po dvoje i u Voćinu jedan novozaraženi.

Na liječenju u virovitičkoj Općoj bolnici 16 je oboljelih, a u osječkom KBC-u su dva pacijenta s područja Virovitičko-podravske županije.

22.50

Obećavajući rezultati eksperimenta s psima koji nanjuše covid-19

Prvi rezultati eksperimenta s psima koji nanjuše oboljele od novog koronavirusa obećavajući su, objavili su u srijedu znanstvenici tog projekta u Finskoj.

Tri psa, Kössi, ET i Miina su ponjušili 2200 putnika od kada je postavljena testna kabina u hodnik kojim prolaze putnici koji su doputovali u zračnu luku Helsinki-Vantaa krajem rujna i otkrili virus kod 0,6 posto putnika.

Iako se eksperiment treba nastaviti do prosinca, ekipa navodi da su prvi rezultati uglavnom sukladni stopi otkrivanja testovima PCR, koji se također provode među putnicima dragovoljcima po dolasku. 

"Proveli smo između 16.000 i 17.000 PCR testova u zračnoj luci i manje od jedan posto je pozitivno", rekao je Timo Aronkytö, dogradonačelnik Vantaa na konferenciji za novinare u srijedu.

Rezultati koje su pronašli psi su gotovo identični rezultatima PCR testova, dodao je.

Eksperimenti provedeni u prvom valu navode da psi mogu otkriti covid-19 uz gotovo 100 postotnu preciznost i do pet dana prije nego PCR testom.

Stotinjak putnika dnevno stoji u redu za to besplatno testiranje, za koje je potrebno maramicom prijeći preko kože i zatim ju dati psu da ju ponjuši. Ako je uzorka negativan, pas se ne zadržava kod te maramice.

Na obuci je i četvrti pas, njemački ovčar Valo. 

Znanstvenici sveučilišta u Helsinkiju koji su osmislili eksperiment u suradnji sa stručnjacima za pse tragače organizacije Wise Nose nadaju se da će njihova istraživanja potaknuti vladu da financira tu metodu i pokrene ju na turističkim lokacijama i drugim javnim okupljanjima.

21.30

Irska: Restrikcije urodile plodom, danas najmanji broj zaraženih u tri tjedna

Irska je u srijedu zabilježila najniži broj novozaraženih u skoro tri tjedna, nakon što je ta zemlja uvela jedne od najstrožih epidemioloških mjera.

Irska je u srijedu registrirala 675 novih slučaja covida-19, što je najniži broj od 9. listopada. Istovremeno je sedmodnevni prosjek pao sa 1176 prije sedam dana na 866.

Vlada premijera Micheala Martina prošlu je srijedu potvrdila povratak zemlje na najvišu razinu restrikcija u borbi protiv koronavirusa te su na šest tjedana zatvorene sve trgovine osim onih za opskrbu, dok restorani poslužuju samo hranu za van, a ljudi se ne smiju kretati dalje od pet kilometara od svog doma.

Dva tjedna ranije zatvoreni su svi restorani te je ograničen i broj posjeta kućanstvima.

20.30

Italija: novi rekord od 24.991 oboljelih od covida-19 u jednom danu

Italija je u posljednja 24 sata potvrdila 24.991 novi slučaj zaraze koronavirusom i oborila rekord od utorka kada je bilo 21.994 novozaraženih u jednom danu, priopćilo je u srijedu ministarstvo zdravstva, dodajući da je najveći porast broja zaraza u Lombardiji.

Danas je od covida-19 umrlo 205 ljudi, a dan ranije 221, dodaje ministarstvo u priopćenju.

Italija je danas testirala 198.952 ljudi. Vlada je zbog razmahivanja pandemije ovaj tjedan uvela nove restrikcije u zemlji i naredila ranije zatvaranje barova i restorana, teretana, kina i kazališta. 

Do sada je u Italiji uslijed pandemije umrlo 37.905 ljudi, najviše u Europi nakon Velike Britanije. Sveukupan broj zaraženih popeo se na 589.766.

Sjeverna regija Lombardija, u kojoj se nalazi i financijska prijestolnica Milano, ponovo se suočava s naglim porastom broja zaraženih te ih je u srijedu bilo 7558.

Walter Ricciardi, znanstveni savjetnik u ministarstvu zdravstva, smatra da bi se u Milanu i Napulju trebala uvesti karantena, no gradonačelnici dvaju gradova traže od vlade da to ne učini.

19.05

Karin: Moramo se prestati zavaravati da se nećemo zaraziti od onih koje često viđamo

Splitski KBC mogao bi imati problema s osobljem i smještanjem novih pacijenata oboljelih od Covida-19. Kako bi se izbjegao kolaps sustava trebali bismo se svi više držati mjera, upozorila je za RTL Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. 

Trećina testiranih je pozitivna, otkuda tako velike brojke?

Imamo doista velike brojke. Mi smo jučer testirali 1292 osobe što je jako puno i imali smo 260 pozitivnih. Od toga je pola iz kontakata što nam ulijeva nadu da se bolest ne širi toliko dalje jer su te osobe u samoizolaciji. Brojke su visoke i krajnji je trenutak da osobno počnemo voditi računa o svom ponašanju i da se prestanemo zavaravati da se nećemo zaraziti možda i od onih s kojima se često družimo i često ih viđamo. Moramo se suzdržati od druženja i okupljanja, pa čak i manjih u kućama jer tu imamo određenu pojavnost i veći broj oboljelih s manjih okupljanja.

Sve je više hospitilizarnih, kakvo je njihovo stanje?

Da, prošli tjedan smo imali upola manje hospitaliziranih. Kad radimo epidemiološke izvide, to su još uvijek osobe s blažim simptomima, mlađe dobne skupine, djeca u srednjim i osnovnim školama i uglavnom su asimptomatski.

Trebamo li strože mjere za našu županiju?

Pratit ćemo situaciju i vidjeti. Nadamo se da će biti dovoljne mjere koje su dane od strane Nacionalnog stožera i uistinu ako se počnemo odgovorno ponašati, mjere nam neće biti potrebne, odnosno možemo normalno funkcionirati, raditi i živjeti, ali voditi računa o ponašanju.

Komentari 126