To je to što me zanima!

Ina Grupa lani poslovala s dobiti od 607 milijuna kuna

Ukupni prihodi od prodaje u 2016. su iznosili 15,6 milijardi kuna, što je 17 posto manje nego u 2015., prvenstveno kao rezultat niže cijene barela nafte na londonskom tržištu
Vidi originalni članak

INA Grupa prošle je godine ostvarila dobit iz osnovne djelatnosti od 607 milijuna kuna, dok je godinu ranije poslovala s gubitkom od 1,34 milijarde kuna, pokazuje u ponedjeljak objavljeno konsolidirano financijsko izvješće te naftne kompanije.

Ukupni prihodi od prodaje u 2016. su iznosili 15,6 milijardi kuna, što je 17 posto manje nego u 2015., prvenstveno kao rezultat niže cijene barela nafte na londonskom tržištu, nižih cijena prirodnog plina te niže proizvodnje segmenata Istraživanja i proizvodnje, navodi se u izvješću.

Neto dobit pripisiva vlasniku kapitala dosegnula je lani 101 milijun kuna, dok je godinu ranije gubitak iznosio 1,4 milijarde kuna.

"Nakon dugog razdoblja negativnog cjenovnog okruženja i političkih nemira u Siriji, situacija se u drugoj polovini 2016. godine relativno stabilizirala, što se odrazilo na financijske rezultate Ine – prvi put nakon nekoliko godina nije bilo značajnih umanjenja vrijednosti", poručio je u izvješću predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott.

Međutim, dodao je da je prva polovina 2016. godine bila obilježena povijesno niskim razinama cijena nafte i plina koje su Inu natjerale da optimizira izdatke.

"Ovo je izvršeno kroz program optimizacije troškova koji je zajedno s poslovnim širenjem osigurao najjaču bilancu u prošlom desetljeću, čineći Inu sposobnom za strateška ulaganja u budućnosti. Usprkos nepovoljnom okruženju i nužnoj optimizaciji troškova, gotovo svi poslovni pokazatelji segmenata bilježe rast", istaknuo je Aldott.

INA Grupa povećala je lani svoj udio u Energopetrolu iz BiH sa 33 na 67 posto, nastavljajući jačati svoju regionalnu poziciju.

Kapitalna ulaganja tvrtke iznosila su lani 1,39 milijardi kuna, što je smanjenje od 16 posto u odnosu na 2015. godinu.

Omjer duga i kapitala smanjio se s 22,3 na 19,1 posto, dok je neto dug iznosio 2,5 milijardi kuna, što je smanjenje od 17 posto u odnosu na 2015. godinu.

Kako se navodi u izvješću, segment istraživanja i proizvodnje nastavlja s uspješnim povećanjem domaće proizvodnje nafte, čime je nakon nekoliko godina rasta proizvodnja na razini iz 2009. godine. U usporedbi s 2015. godinom, domaća proizvodnja nafte porasla je za 12 posto.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare