To je to što me zanima!

INA: Vanđelić nije upozorio da gubimo novac niti poslao mail

Dodaje se da Vanđelić "nije nikada na sjednicama Nadzornog odbora izjavio, niti je poslao mail koji bi ukazivao na to da Ina gubi novac", kako to tvrdi danas
Vidi originalni članak

Ina je u utorak priopćila da bivši predsjednik njezina nadzornog odbora (NO) Damir Vanđelić nije nikada na sjednicama NO-a izjavio, niti je poslao mail, koji bi ukazivao na to da Ina gubi novac, kako je to ustvrdio danas.

"Ina ne podržava pokušaje političkog poentiranja na istrazi pokrenutoj u vezi prodaje plina, a izvrtanje činjenica u svoju korist može djelovati zavaravajuće na javnost. U šest godina koje je proveo na čelu Nadzornog odbora Ine, g. Vanđelić nikada nije glasao protiv odluka koje su donesene na tom tijelu, a koje su se odnosile na rad Uprave Ine te poslovanje kompanije", kaže se u Ininom priopćenju.

SPORNI UGOVORI Vanđelić o pljački u Ini: Vidio sam da gubimo novac. Slao sam mail cijeloj Upravi, pa i Ćoriću

Dodaje se da Vanđelić "nije nikada na sjednicama Nadzornog odbora izjavio, niti je poslao mail koji bi ukazivao na to da Ina gubi novac", kako to tvrdi danas.

U Ini kažu da Vanđelić "svoje insinuacije danas pokušava nevješto potkrijepiti mailovima kao navodnim dokazima" te tako tvrdi da je u mailu poslanom u srpnju 2021. ukazivao na to da Ina gubi novac za razliku od MOL-a.

"Grafovi koji su poslani prikazuju poslovanje navedenih kompanija u 2020. godini, dakle više od godinu dana prije potpisivanja plinskih ugovora koji su sada pod istragom. U njima se uspoređuje povrat na imovinu i povrat na kapital MOL-a i Ine što je zbog različitog poslovnog portfelja kompanija neusporedivo. Nadalje, novčani gubici koje spominje u kontekstu sumnje na neovlaštenu prodaju plina odnosili su se na gubitke Ine iz 2020. godine do kojih je došlo uslijed 'zastoja' koje je uzrokovala pandemija koronavirusa", kažu u Ini.

POTVRDIO ŽUPANIJSKI SUD Kako je ovo moguće?! Dane Škugor, penzioner s 500 mil. kn na računu pušten je još jučer!

Dodaju da Vanđelić također izvrće činjenice oko otkaza i postavljanja novih menadžera u Ini.

Ističu da je kao predsjednik Nadzornog odbora doista mailom u svibnju 2021. godine tražio nadopunu sjednice točkom o menadžerima koji su napustili kompaniju, pri čemu važnim smatraju da je dio njih to učinio na vlastiti zahtjev.

"Kao i u ostalim slučajevima glasanja, g. Vanđelić je i na ovoj sjednici podržao odluke Uprave bez daljnjih pitanja i zahtjeva", zaključuje se u priopćenju.

Vanđelić je prvo bio član Nadzornog odbora Ine, a potom je od 2016. obnašao dužnost predsjednika NO-a pet godina.

OD ZAGREBA DO MÜNCHENA Novcem iz pljačke INE dala bi se pokriti cijela zgrada kompanije i dva velika šljunčana parkinga

Danas je za N1 uz ostalo izjavio da ugovor koji je omogućio preprodaju Ininog plina nije bio u domeni nadzornog odbora nego uprave, te kako je vidio da Ina gubi novac o čemu je izvijestio nadležne među kojima i tadašnjeg ministra gospodarstva Tomislava Ćorića.

Na Vanđelić istup reagirao je i Tomislav Ćorić, sadašnji viceguverner HNB-a.

"Vanđelić je vrlo kreativan u iznošenju alternativnih činjenica", poručio je Ćorić.

AFERA INA Ćorić: 'Nikad s Plenkovićem nisam razgovarao o Škugoru'

U akciji koju su u subotu pokrenuli Uskok i policija na meti istražitelja našli su se direktor u Ini Damir Škugor, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane te predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

Šteta za INA-u navodno prelazi milijardu kuna, protuzakonita zarada Damira Škugora i njegova oca je gotovo pola milijarde kuna, dok je Goran Husić profitirao za preko 90 milijuna kuna, a Josip Šurjak za 68,9 milijuna kuna.

OGLASIO SE PREDSJEDNIK Milanović o aferi Ina: Trgovanje plinom pretvorili u bankomat, a objašnjenje Vlade? Nestvarno...

Na računu njihove tvrtke OMS Ulaganje ostalo još preko 200 milijuna kuna protuzakonito ostvarene dobiti.

Idi na 24sata

Komentari 73

  • gvagec 31.08.2022.

    Kaj se sada ne ide na ulice, zbog jedene korone su se radila čuda, a zbog ovakove pljačke svi čkome. U šutnji je spas morti i plin pojeftini ............................

  • 31.08.2022.

    Kad su račanovi 2003. počeli prodaju INA-e već tada su prijatelji tih meštara dobili unosne dijelove distribucije energenata po moru i po dijelu HR.Bilo je to doba ugašene rafinerije Lendava u Sloveniji, razorenih rafinerija u Srbiji (NATO), i devastirane rafinerije u Bosni. Okruženi smo bili zemljama bez rafinerija. Sisačka je bila u pogonu, prerađivala domaću naftu i onu iz naftovoda koji teče uz nju. Nalazila se uz velegrad, na plovnoj Savi niz koju su mogli teči derivati. Bio je planiran produktovod Sisak-Zagreb.  Postojao je produktovod Slavonski Brod- Opatovac na Dunavu gdje su se punili brodovi za transport Dunavom. INA je imala tržište u HR i nešto izvan nje, koncesiju u Siriji  koja je bila mnogo puta vrednija od INA-e. I   vrh države, sve ekonomski stručnjaci, profesori, jadnici  upakirali  su ju kompletnu i prepustili Mađarima. Istjerali su struku i glumatali

  • TvojTata 31.08.2022.

    Koji su ovo kukci pa ovo je komedija, odjednom vise nitko nikog ne zna i nitko s nikim ne prica niti je ikada pricao 😂 pre ociti su treba ih sve dozivotno zatvoriti i mame i tate i djedove i bake i djecu sva koljena i svu rodbinu im treba zatvoriti. Žohari jedni. Igraju se s ljudskim zivcima i testiraju granice a budimo realni pola drzave je spremno na drzavni udar zbog uvjeta u kojima zive i prihoda koje imaju bolje receno nemaju. “Veliki igraci”, polako…

Komentiraj...
Vidi sve komentare