To je to što me zanima!

Za ostanak je 53 posto Škota: Incidenti na biračkim mjestima

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Pristašu škotske nezavisnosti uhitila je danas policija nakon što je udario unionista koji je želio glasati protiv odcjepljenja. Drugi je udario slijepca, a prijete i grafitima
Vidi originalni članak

Škotska policija odlučila je na brojna biračka mjesta postaviti policajce navodeći kako se radi o mjeri opreza s obzirom da se na biralištima očekuje izuzetno velik broj ljudi. Iako je glasnogovornik policije rekao kako ne očekuje nerede, incidenata je bilo.

Pristašu škotske nezavisnosti uhitila je u petak policija nakon što je ispred biračkog mjesta u Clydebanku udario unionista koji je želio glasati protiv odcjepljenja, javlja Daily Mail. Drugi je, pak, udario slijepca (75) koji je u četvrtak dijelio pamflete protiv odcjepljenja, dok su vandali na izbornom mjestu u Glasgowu grafitom zaprijetili: "Glasajte 'da', inače se čuvajte".

Prve izlazne ankete: 53% protiv - 47% za

Posljednja anketa pokazuje da je 49 posto ispitanika za neovisnost dok je 51 posto protiv, javio je The Guardian.  

Još uvjerljiviji su rezultati prvih izlaznih anketa agencije za istraživanje javnog mnijenja IPSOS. Prema njima, 'Ne' nezavisnosti reklo je 53 posto glasača, a njih 47 posto želi otići iz Velike Britanije.

Redovi na biračkim mjestima od sedam sati ujutro

Od sedam sati kada su se birališta otvorila, diljem zemlje su se stvorili redovi građana. 4,285,323 ljudi se registriralo, čak 97 posto ukupnog glasačkog tijela te BBC ističe da stoga očekuju najveći odaziv u povijesti. 

Bivši britanski premijer Gordon Brown bio je među prvima koji su jutros izišli na birališta, a dan ranije kazao je da će na referendumsko pitanje 'Treba li Škotska biti neovisna zemlja?', zaokružiti 'ne'.

Birališta su otvorena do 22 sata. Glasovi u 32 kruga u Škotskoj će se brojiti odvojeno. Svi rezultati će se slati u središnjicu škotskog izbornog povjerenstva,. Prvi rezultati očekuju se oko 2 ujutro, a svi glasački listići bi trebali biti prebrojani do 6 sati ujutro. 

Citiraju Mandelu i Mela Gibsona

Svi koji su planirali danas poći u marš do biračkih mjesta upozoreni su sinoć da bi mogli dobiti i godinu dana zatvora ako prekrše referendumska pravila.

Zagovornici odcjepljenja htjeli su organizirati takozvane 'kratke šetnje za slobodu' te su pozvali sve pristaše da budu 'Hrabra srca' referirajući se tako na 'dugu šetnju za slobodu' Nelsona Mandele nakon izlaska iz zatvora i film 'Hrabro srce' o škotskom junaku Williamu Wallaceu. 

Idi na 24sata

Komentari 297

  • jdoe999 19.09.2014.

    Qatajam - u pravu si. Krivo sam se izrazio, ali sam mislio upravo to o čem pričate. Izlaskom iz UK Škotska mora na početnu listu za ulazak u EU, dok UK je članica EU odavno, ali je ipak u posebnom položaju jer je članica POD SVOJIM UVJETIMA , odnosno isključivo zbog tržišne ekonomije. Englezi su jednostavno prevažni i prejaki na političkoj sceni, da bi im Merkelica i društvo dirigirali bilo kakve uvjete. Hoću reći da su u EU navodno svi jednaki, ali neki su jednakiji od ostalih. Zato sam rekao da bi mogli mijenjati drek za govno.

  • Roko Maglić 18.09.2014.

    Nešto je ovdje čudno.

  • No.1 18.09.2014.

    Mi-5,6,7,8 itd će napraviti sve moguće da rezultati budu po volji kraljice.

Komentiraj...
Vidi sve komentare