To je to što me zanima!

Institut upozorava: Hrvatska nema prostora za nove poreze

Umjesto poreza, fiskalna bi se konsolidacija trebala usmjeriti na veću djelotvornost postojećih poreza te na smanjenje javnih rashoda, smatra Marina Kesner-Škreb
Vidi originalni članak

Hrvatska ubire više poreza nego što joj porezni kapacitet dopušta zbog čega više nema prostora za daljnji rast poreznih stopa i uvođenje novih poreza. Umjesto toga fiskalna bi se konsolidacija trebala usmjeriti na veću djelotvornost postojećih poreza te, još više, na smanjenje javnih rashoda, ocjenjuje Marina Kesner-Škreb iz Instituta za javne financije (IJF).

U objavljenom osvrtu IJF-a 'Je li Hrvatska dosegnula porezni maksimum?' Kesner-Škreb navodi kako je pogrešno porezno opterećenje u Hrvatskoj uspoređivati u odnosu na zemlje poreznog okruženja, odnosno s ostalih 27 članica Europske unije, pa čak i samo sa zemljama sličnog BDP-a per capita. 

Za relevantniju procjenu poreznog kapaciteta zemlje, navodi, potrebno je u obzir uzeti i dodatne varijable, poput specifičnih makroekonomskih, demografskih i institucionalnih osobina svake zemlje, jer se u suprotnom mogu izvlačiti pogrešni zaključci.

Kesner-Škreb u svom osvrtu navodi nekoliko usporedbi koje sve ukazuju da Hrvatska ubire više poreza nego što joj porezni kapacitet dopušta, pa stoga više nema prostora za daljnji rast poreznih stopa i uvođenje novih poreza.

Idi na 24sata

Komentari 47

  • rearea 14.02.2014.

    Danas me zove starica, čujem preko telefona da je na rubu, objašnjava mi kako nemože podmiriti režije, jer joj je muž preminuo i nema ni za kruh. Nakon nekog vremena čujem da plače, srce mi se kida, a ja joj nemam snage reći da to mora platit, samo joj govorim da postoji ikakva mogućnost da izbjegne troškove da bi joj rekla i da nema smisla da igdje više zove, jer neće ništa postići, osim većeg računa za telefon. Dokle ćemo ljude uništavat?

  • jozo biber 14.02.2014.

    ma ima prostora evo uzor DR Kongo ima porezno opterečenje od 230% , a ovo da se uvede porez na budale pa to več imamo samo je malčice u prikrivenim nazivima

  • gagak 14.02.2014.

    ihh, nema mjesta, PDV tek na 25%, gdje još do 100, najbolje da nam sve uzmu, pa da pocrkamo od gladi!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare