To je to što me zanima!

Iračke snage slomile džihadiste u Mosulu, Abadi: Pobijedili smo

Borba za Mosul je počela 16. listopada 2016., prije više od osam mjeseci i s vremenom se intenzivirala dok su se iračke snage, uz potporu koalicije koju vode Sjedinjene Države
Vidi originalni članak

Irački premijer Haider al-Abadi proglasio je u nedjelju pobjedu u "oslobođenom" Mosulu po završetku bitke duge gotovo devet mjeseci protiv džihadista Islamske države (IS), priopćio je njegov ured.

Abadi je "stigao u oslobođeni grad Mosul i čestita herojskim borcima i iračkom narodu na toj velikoj pobjedi", piše u priopćenju.

Iračke snage skršile su otpor džihadista koji su se do posljednjeg borili na uskom području u središtu Starog grada, blizu rijeke Tigris.

Oni su u posljednjim trzajima ubijali što više civila, a neki su pokušali pobjeći i ubaciti se među stanovnike nakon što su obrijali brade i promijenili odjeću.

U oslobađanju Mosula sudjelovale su i kurdske pešmerge, sunitska arapska plemena i šijitske milicije.

Borba za Mosul je počela 16. listopada 2016., prije više od osam mjeseci i s vremenom se intenzivirala dok su se iračke snage, uz potporu koalicije koju vode Sjedinjene Države, približavale središtu grada.

Kako bi zaustavilli njihovo napredovanje, džihadisti IS-a su postavljali eksplozivne naprave u sve zgrade.

Konačna pobjeda velika je prekretnica za iračke snage koje su u lipnju 2014. morale prepustiti grad džihadistima.

Vojnici i specijalne snage posljednjih su dana potisnuli džihadiste i preuzeli kontrolu nad Starim gradom u Mosulu, posljednjem uporištu sunitske ekstremističke milicije.

Pad Mosula znači i službeni kraj iračke polovine kalifata koji se još drži u dijelovima susjedne Sirije.

Idi na 24sata

Komentari 68

  • eclipse 2016 10.07.2017.

    Čestitke na krvavo i teško izvojevanoj pobjedi!... Sada nastaviti i iz zemlje izbaciti sve Amerikance, Britance, Francuze i ostali bjelosvjetski ološ koji im je upropastio domovinu i obogatio se na krvi i patnji Iračana!

  • dišpet1 09.07.2017.

    Ma sve je to isto sr.nje samo druvo pakovanje,uvjerio sam se nažalost da svaka revolucija jede svoju djecu a kako neće neistomišljenike.za dvadeset godišnjicu od umirovljenja dobijem plavu kuvertu da sam prije godinu dana počinio prekršaj.kad sam vidio fotografiju vozila za upravljačem nevidi se nitko a reg.oznake nemogu se pročitati. Bilo mi jesve jasno bez razmišljanj otišao sam i platio kaznu.ko se iti malo razumije u zakone zna da sam imao milijun načina izvući se obzirom da mi je to prvi put u 40 godinavožnje.Bio sam vojnik za državu bi bio dao i život a ne samodio tjela kao što i jesamdanas sam i fizički i mentalno osakaćen.Eto hvala bogu živa glava.Nisam nikad bio član nijedne partije nisan nikad nikom puhau u guzicu uvjek sam bio svoj.A kaznu koju nisan počinio platio sam jejer to je otišlo u proračun moje države pa ipak sam ja umirovljenik. Može bit da ste čuli onaj vic o govnima i neka se samo para vrti. A ipak sam bio tom prigodom toliko fin i pristojan i poslao sam navedenoj instituciji pisanu zahvalu što su me se ipak sjetili i zahvalio im se od sveg srca držeći se one izreke nije u šoldima sve. Bolje izgubit i 1000 kuna nego obraz. I eto Živila nam ljepa naša ko se snaša.....

  • 0304 09.07.2017.

    Već će Ameri pomoći nekako s otvaranjem novih frontova u Iraku i Siriji, ISIL-u kojeg su i osnovali

Komentiraj...
Vidi sve komentare