To je to što me zanima!

ISIL ilegalno prodaje kulturno blago: 'Zarade' 200 mil. dolara

U turskom Gaziantepu ukradene stvari prodaju na ilegalnim aukcijama Starine potom dobivaju kolekcionari iz raznih zemalja svijeta, uglavnom putem internetskih aukcija
Vidi originalni članak

Islamska država u Siriji i Iraku godišnje zaradi između 150 i 200 milijuna dolara od ilegalne trgovine umjetnina, antikviteta i arheološkog blaga, otkrio je ruski veleposlanik pri UN-u u pismu objavljenom u četvrtak.

- Oko 100.000 kulturnih objekata globalnog značaja, uključujući i 4.500 arheoloških nalazišta, od kojih se devet nalazi na popisu svjetske baštine su pod kontrolom Islamske države u Siriji i Iraku - napisao je veleposlanik Vitalij Čurkin u pismu Vijeću sigurnosti UN-a.

Čurkin navodi kako ISIL od prodaje umjetnina i arheološkog blaga godišnje zaradi između 150 i 200 milijuna dolara, dodavši kako se otete starine uglavnom krijumčare preko turskog teritorija.

- Glavni centar za krijumčarenje predmeta kulturne baštine je turski grad Gaziantep, gdje se ukradene stvari prodaju na ilegalnim aukcijama, a zatim preko razgranate mreže i antikvarijatima na domaćem i stranom tržištu - napisao je Čurkin.

Ruski veleposlanik je napisao kako se dio nakita, kovanica i ostalih opljačkanih stvari prenosi u turske gradove Izmir, Mersin i Antalyju gdje kriminalne skupine proizvode lažne dokumente za njihovo podrijetlo.

- Starine potom dobivaju kolekcionari iz raznih zemalja svijeta, uglavnom putem internetskih aukcija, specijaliziranih internetskih prodavaonica ili eBaya - kazao jer Čurkin. 

Turski dužnosnici nisu bili dostupni za komentar o ruskim navodima, dok su iz eBaya poručili kako provjeravaju navode iz pisma.

- Trenutačno smo u potrazi za tvrdnjama iz ovog pisma. EBay nema nikakvog interesa da se nedopušteni oglasi kulturnih ili povijesnih dobara pojavljuju na našim platformama - poručili su iz eBaya.

 Rusko-turski odnosi su zategnuti otkako je Turska oborila ruski avion u blizini sirijske granice u studenom prošle godine.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • 07.04.2016.

    ovo me uopce ne cudi .... a ne bi se ni zacudila da ovo "kamenje" zavrsi po uredima UN ambasadora koje su kupili preko svojih panamskih racuna....

  • piksa123 07.04.2016.

    ovi rezu glave i bacaju ljude sa krovova a naslov pise ilegalno prodaju ja sam mislio da idu na trgovacki sud izvadit sve potvrde

  • Gost_Gost 07.04.2016.

    Ovaj svijet je lud.

Komentiraj...
Vidi sve komentare