To je to što me zanima!

ISIL planira zauzeti Mediteran, žele biti pirati kao u Somaliji

Prijetnja je postala ozbiljna nakon što je ISIL uspostavio džihadističke položaje u Libiji. Talijani strahuju kako teroristi već surađuju s iskusnim trgovcima ljudima
Vidi originalni članak

Talijansko ministarstvo obrane boji se da ISIL ima ozbiljne namjere doći u Europu i u Mediteranu uspostaviti piratstvo poput onoga u Somaliji. 

Prijetnja je postala ozbiljna nakon što je ISIL uspostavio džihadističke položaje u Libiji. Talijani strahuju kako već surađuju s iskusnim trgovcima ljudima te da planiraju u Europu doći zamaskirani u afričke izbjeglice kojih je samo od početka ove godine došlo 5000. ISIL je u srijedu zaprijetio Europi kako će je 'zatrpati' s pola milijuna izbjeglica iz Libije.

Plovila s imigrantima mogli bi iskoristiti u samoubilačkim misijama

Talijansko ministarstvo obrane pripremilo je i detaljnu analizu kako bi ISIL mogao preuzeti nadzor nad Mediteranom.

- Ako preuzmu kontrolu nad nekim lukama i nad različitim plovilima i s obzirom na to da mogu iskoristiti iskustvo trgovaca ljudima koji na tim rutama rade već godinama, ISIL bi mogao ponoviti scenarij koji dominira morskim prostorom između Somalije i Adena posljednjih deset godina - stoji u analizi, u kojoj piše da bi gliserima mogli napadati ribarske i komercijalne brodove, a plovila s imigrantima mogli bi iskoristiti u samoubilačkim misijama, prenosi Il Messaggero.

Sredozemno more jedno je od najprometnijih na svijetu i, prema podacima UN-a, čak 15 posto ukupnog svjetskog pomorskog prometa prolazi ovuda, tako da bi ovakav crni scenarij mogao imati ozbiljne posljedice na globalnoj razini. 

Idi na 24sata

Komentari 139

  • polaris 20.02.2015.

    još samo da potpišu ugovoi i .......

  • MiRan_3 20.02.2015.

    europa piski a amerika sere --sve su to oni zakuvali a mi obicni moramo kusati

  • THF 20.02.2015.

    opet se veliki igraju rata. ima nas previse na zemlji i triba nas proriditi. kad bi ostatak svita trosio hrane ko amerika, kazu da bi nam tribalo 6 ovakvih planeta. oni su , tj Ameri , superiorna rasa koja se nametnula na relativno miran nacin, kontrolom mas medija, propagandom , novcem, , Hitler je isao sirovom snagom u pohode a ovi inteligencijom i uspili su . Toliko logicno , jednostavno da se i prosjecnom coviku cini glupo a opet im je sve upalilo . usvojili smo njihovu kulturu, hranu , nacin zivota, dobili kapitalizam i nemamo se zasto buniti . sad nas triba malo proriditi i to je to .

Komentiraj...
Vidi sve komentare