To je to što me zanima!

Iskopano je u Hrvatskoj: 'Sve analize kažu da je blago naše'

Spencer Compton kupio ga je za 82,5 milijuna kuna. Mađari su 2014. za pola kolekcije platili 111,5 milijuna kuna. Džin kaže da je povijesna i umjetnička vrijednost kolekcije neprocjenjiva
Vidi originalni članak

Nikad nisu prihvatili naše dokaze, a analiza skrame (tanka naslaga, op.a.) sa samog srebra i s tla u Barbarigi pokazuje da je Seusovo blago zaista iskopano u Hrvatskoj, kaže nam arheologinja Kristina Džin s Instituta “Ivo Pilar”.

Najljepše srebrno posuđe Rimskog Carstva, 14 srebrnih posuda koje su pripadale rimskom patriciju Seusu, ponovno je izazvalo polemike u javnosti nakon što je Vlada u četvrtak donijela odluku da se otvore uvidi u arhivsku građu Komisije za koordinaciju aktivnosti uz nalaz i prodaju “Seuso kolekcije”. Blago je navodno iskopano 1960. na području Barbarige u Istri te je potom prokrijumčareno iz zemlje. Pozornost je privuklo kad je 1980. iz Beča ponuđeno na prodaju na aukciji u Londonu. Kupio ga je tad Spencer Compton, 7. markiz od Northamptona.

Uz blago je oduvijek bila potvrda o podrijetlu, a da je ona krivotvorena, otkriveno je tek kad ga je Compton pokušao prodati muzejima. Hrvatska, Mađarska i Libanon odmah su pokrenuli spor za dokazivanje podrijetla.

- Sve zemlje su izgubile, a Compton je dobio jer nije znao prilikom kupnje da je potvrda o podrijetlu krivotvorena. Međutim, još je gore to što sud nikad nije prihvatio hrvatske dokaze, a bili su najuvjerljiviji - kaže arheologinja Džin, inače kći arheologinje dr. Vesne Girardi Jurkić, koja se praktički cijeli svoj život borila za povratak Seusova blaga u Hrvatsku.

- Moja majka je predvodila komisiju koja je pokušala vratiti blago u Hrvatsku. Osobno je zatražila od JNA da otvori vojarnu u Barbarigi za uzimanje uzorka tla. Bili su ispitani na sudu u New Yorku. Predali su i analize dvaju nezavisnih arheoloških instituta koje pokazuju da je zemlja sa srebra i zemlja u Barbarigi ista. No sud ništa nije prihvatio - ističe.

Prije četiri godine, blago je ponovo stavljeno na tržište, a

pola srebrnine su kupili Mađari za oko 111,5 milijuna kuna.

- Imam saznanja da je blago između 2006. dostupno za kupnju, ali Hrvatska je očito imala drugih problema, pa nije reagirala na to. Lijepo je da je takva kolekcija konačno u muzeju, ali je sramota da Mađari tvrde da je njihovo, a za to nemaju nikakve dokaze - zaključuje Džin.

Idi na 24sata

Komentari 28

  • 06.01.2019.

    Sad samo cekam glas iz srbije da je to njihovo blago. Oni su po njihovom najstariji narod na SVETU i naravno da blago pripada njima.

  • ursuss 06.01.2019.

    Ako je "rimsko blago" ..treba vratiti Italiji..kakvi mađari,hrvati...

  • Kriticar87 06.01.2019.

    Bolje da je mađarsko nego da stoji u podrumu... Todorića,Vidoševiča ili Sanadera...

Komentiraj...
Vidi sve komentare