To je to što me zanima!

Isplati li se na roštilj za Praznik rada? Evo kakvo će vrijeme biti danas i gdje sve otići na grah

Vrijeme za Praznik rada bi uglavnom trebalo biti sunčano. Kiša je moguća na obali i to tek poslijepodne i prema kraju dana. Za obalu je upaljen i žuti alarm zbog jakog vjetra
Vidi originalni članak

Prijepodne djelomice sunčano. Poslijepodne oblačnije prema kraju dana mjestimice s kišom, osobito na Jadranu i krajevima uz njega, a ponegdje kiša može biti i obilnija. Vjetar na kopnu slab i umjeren, većinom sjeverni i istočni. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadranu ujutro jaka i i olujna bura, potom na većem dijelu obale umjereno i jako jugo, navečer u Dalmaciji mjestimice i olujno. Najviša dnevna temperatura većinom između 17 i 22 °C, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za Praznik rada.

Za cijelu obalu danas je upaljen žuti meteoalarm zbog jake bure na sjevernom Jadranu te jakog juga na ostatku obale.

Sredozemna ciklona u ponedjeljak donosi promjenu vremena koja će se u našim krajevima zadržati do sredine tjedna. Kiše će tako u ponedjeljak biti na Jadranu, ali tek poslijepodne i prema kraju dana.

Sve to znači da ujutro i prijepodne možemo očekivati lijepo vrijeme, pogodno za roštilj, grah ili izlet u prirodu. U većini kopnenih krajeva Hrvatske i poslijepodne će vrijeme biti povoljno. Dan možda neće biti najsunčaniji, ali bit će toplo i na kopnu većim dijelom bez kiše.

Jutro će biti djelomice sunčano, na moru je moguća tek pokoja kap kiše uz umjerenu naoblaku. Na sjevernom Jadranu u početku bura, podno Velebita na udare olujna, no slabjet će. Južnije će puhati umjereno jugo, tijekom dana u jačanju, i postupno će se širiti prema sjevernom Jadranu. 

U središnjoj Hrvatskoj vrijeme će biti oblačnije, a kiša je vjerojatnija predvečer i u noći na utorak.

U Slavoniji i Baranji veći dio dana bit će sunčano uz porast naoblake predvečer.

U gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu od sredine dana bit će oblačnije, a poslijepodne će mjestimice biti i kiše ili pljuskova. Navečer na sjevernom Jadranu lokalno su moguće i obilnije oborine.

U Dalmaciji će prema kraju dana početi kiša uz moguću grmljavinu. Krajem dana očekuje se i jače jugo, na mahove olujno, prognoza je meteorologa Darija Brzoje.

Gdje na grah?

U Zagrebu će se proslava Praznika rada tradicionalno održati u parku Maksimir gdje će biti organiziran glazbeni program, kreativne radionice za djecu, a bit će podijeljeno 30 000 porcija graha i 20 000 porcija štrukli koje će se dijeliti od 10:30 sati.

U Bjelovaru program na središnjem gradskom trgu počinje u 10 sati, a podjela 2000 porcija graha, 500 litara piva i kolača počinje u 11 sati.

Grad Varaždin organizira tradicionalnu proslavu na Dravi. Građane uz zabavni program očekuje i 6000 porcija tradicionalnog prvomajskog graha.

VIDEO: SRETAN VAM PRVI MAJ Praznik rada diljem Hrvatske: Podjela graha na Maksimiru, a evo kako slave i drugi gradovi

Praznik rada u Sisku slavit će se u Perivoju Viktorovac uz glazbeni program i podjelu graha.

Osijek će Praznik rada proslaviti na lijevoj obali Drave kod katakombi, a dijelit će se 2500 porcija graha.

U Karlovcu će se grah dijeliti nakon biciklijade, na ŠRC-u Korana.

U Rijeci će se proslava održati u parku kod Trsatske gradine. Od 10 do 18 sati održavat će se turniri u boćanju i kartanju. Ručak kreće od 13:30 sati.

Obilježavanje 1. svibnja u Puli bit će na Portarati, a podijelit će se 2500 porcija graha.

PRAZNIK RADA, DAN DRŽAVNOSTI... KVIZ Provjerite svoje znanje o praznicima koji nam se bliže!

U slučaju povoljnih vremenskih uvjeta Ogulin će Praznik rada tradicionalno obilježiti na prostoru ŠRC Kneja. U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta održavanje proslave se planira na natkrivenom prostoru ogulinske gradske tržnice.

Šibenik proslavu Praznika rada slavi organiziranim izletom i druženjem na gradskom kupalištu Jadrija. Osim na Jadriji, grah će se dijeliti i u Nacionalnom parku Krka. Ulaz u NP Krka besplatan je za sve žitelje županije.

Grad Split je za prvomajsku proslavu osigurao besplatnu autobusnu liniju od HNK do Marjana i natrag, a podjela graha kreće u podne.

Prigodno druženje uz nezaobilazni grah održat će se u Dubrovniku u Parku Luja Šoletića.

Idi na 24sata

Komentari 51

  • octopuss 01.05.2023.

    Nekad radnici. Nekad udarnici. Danas jadnici koji se guraju za tanjur graha....

  • _AnA_ 01.05.2023.

    Narodu grah, vladajućima janjetina! A jesmo narod... 😂😂😂😂😂

  • kojajeura 01.05.2023.

    Ducani rade, kafici i restorani rade, benzinske rade, 4 najunosnija posla koji daleko najvise novaca donose rade, i ti radnici rade za praznik rada, dok u ssboru sta rade 2 sata tjedno i danas imaju slobodno, pljuc

Komentiraj...
Vidi sve komentare