To je to što me zanima!

Ispovijesti žena: Ja sam ti majka i čekam te jako dugo

Žene koje čekaju umjetnu oplodnju na forumu udruge Roda opisale su svoje patnje. Tužne su i ljute zbog Zakona o potpomognutoj oplodnji
Vidi originalni članak

Ne znate koliko smo puta moj suprug i ja plakali. Koliko smo puta zvali roditelje, prijatelje..., i rekli - opet ništa, napisala je anonimna žena na forumu i dodala da je njima trebalo pet godina da medicinski potpomognutom oplodnjom dobiju dijete.
Na forumu udruge Roda okupile su se žene sa sličnim iskustvima. Jedna drugoj pričaju intimne ispovijesti “pakla” koje su prošle ili još prolaze. Opisale su svoje strahove, boli, razočaranja... One se međusobno tješe i ohrabruju. Razočarane su i ljute zbog Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji.
Svjesne su, kažu, da će sada, zbog naših zakonodavaca, do potomaka doći još teže. Vrlo emotivno pozvale su i građane da ih podrže u borbi za pravo njihove buduće djece na život. “Kad nas vidite u gradu, nećete po našim licima nikad zaključiti kakvu borbu vodimo”, napisala je ista žena i dodala da pokušavaju dobiti još jedno dijete.
“Moja djevojčica svaku večer zamoli Boga da joj podari bracu ili seku”, nastavila je potresnu ispovijest ova žena. Napisala je da toliko vremena provodi po bolnicama da ponekad poželi odustati od borbe. Utješila ju je nepoznata žena, koja se borila 15 godina.
“Puno vremena sam provela u bolnicama. Upoznala puno žena. Neke su bile uporne i hrabre, a neke brzo odustajale. Nikad, ali nikad nemojte odustati! Ponavljala sam si često da ako i ne uspijem roditi dijete, želim u 60. znati da sam pokušala baš sve.”
Novi zakon ne dopušta da se oplode više od tri jajne stanice, što znači da će žene izuzetno bolnom postupku oplodnje morati biti podvrgnute češće. Uz to ide i jaka terapija hormonima, što negativno utječe na ženino zdravlje. Broj oplođenih jajnih stanica nije ograničen nigdje u Europi. Nerođenom djetetu očajna žena na forumu je napisala: “Ljubavi moja, čekam te već dugo. Ja sam tvoja mama. Sve teže mi pada to iščekivanje. Tata je već pripremio bezbroj crtića za tebe, a još ih gledamo sami.”

BORIT ĆE SE ZA RUŠENJE ZAKONA DOK NE USPIJU
Ivana Zanze iz udruga Roda najavila je borbu protiv Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji sve dok ga ne sruše. Smatraju da zadire u reproduktivna prava svakog čovjeka te mu nije cilj pružanje medicinske pomoći parovima koji ne mogu imati dijete.

SRETAN JE, IAKO ZNA DA ZAKON NIJE SAVRŠEN
Ministar zdravstva Darko Milinović presretan je novim zakonom. Smatra da zakon ne diskriminira samce jer, prema njemu, bolji je ovakav zakon nego nikakav. Svjestan je, kaže, da zakon nije savršen. Iz udruge Roda poručili su mu da se može sramiti.


DA BI SRUŠILE ZAKON, TREBA IM PODRŠKA PETINE ZASTUPNIKA ILI PREDSJEDNIKA MESIĆA

Da bi podnijeli ustavnu tužbu protiv ovog zakona kao građani, moramo imati podršku petine saborskih zastupnika ili predsjednika, objasnila je Ivana Zanze iz udruge Roda. Ako ne uspiju na taj način, borit će se kao i Talijanke. One su srušile dio zakona tako što su pozvale javnost da ih podrži. Napomenula je i koliko je bolan postupak izvantjelesne oplodnje. U prosječnom postupku žena primi 36 hormonskih injekcija, ide na pet ultrazvučnih pregleda, bez anestezije joj iglom vade jajne stanice, prosječno njih osam. Od toga broja, šest uspiju oploditi, ali tek dva zametka ostanu zdrava.

MINISTRE MILINOVIĆI, MOJE DIJETE JE SASVIM NORMALNO

Idi na 24sata

Komentari 14

  • mlatimudan 19.07.2009.

    Pročita san u nekom drugom tisku da je to vlada učinila da se uliže crkvi.Ako su to napravili radi crkve onda vodećih ljudi kako u vladi tako i u crkvi može bit sram.Kako ih nije sram iti otvoriti bibliju i držat je u svojim okaljanim rukama jer su u toj svetoj knjizi (kako kome a očito njima ne)dica najvrjednije bogatstvo,pa zašto se onda toliko protive tim malim anđelima?možda zato šta se ti pedofili boje sami svojih pedofilskih duša!?Možda.

  • user_28589 19.07.2009.

    Ovaj je zakon donesen da se zaborave drugi problemi. Skinuti ce ga kao i rad nedjeljom.

  • branjo 19.07.2009.

    Prosvjed ali ne na trgu nego na Markovu trgu, pa neka posalju policajce ako imaju tri ciste.

Komentiraj...
Vidi sve komentare