To je to što me zanima!

Istarska policija mu je ispunila želju: Luka ima Down sindrom i na jedan dan je postao policajac

Povodom Svjetskog dana osoba s Down sindromom, Policijska uprava Istarska ostvarila dugogodišnju želju mladiću iz Pule i omogućila mu da na jedan dan postane policajac
Vidi originalni članak

Luka Bagarić (25) mladić je koji od malih nogu sanja da će postati policajac. Nosi tamnoplave hlače, kapu, kabanicu s logom policije i policijski blokić u koji piše kazne roditeljima. Luka je štićenik Down syndrom centra Pula, završio je ugostiteljsku školu i za sebe kaže da je konobar i policajac. 

- Luka voli sve što ima veze s policijom. Za Božić je poželio policijsku majicu pa smo se morali potruditi i pronaći mu promotivne policijske materijale. Bio je oduševljen s kabanicom koju smo mu nabavili i sad jedva čeka da pada kiša da ju može nositi. Kad smo mu rekli gdje će provesti dan, od uzbuđenja nije mogao spavati - ispričala je Lukina sestra Marijana i dodala kako se njezin brat ošišao i obrijao kako bi uredan, kao pravi policajac. 

Bio u Policijskoj postaji Pula-Pola 

Luka je dobio policijsku odoru i njegov je radni dan počeo kolegijem kod načelnika policijske uprave. 

MEĐUNARODNI DAN OSOBA S DOWN SINDROMOM Nikolić: Djeca s poteškoćama u razvoju su marginalizirana

- Kolega Luka, s nama su danas ovdje rukovoditelji policijske uprave i s obzirom na vaše dobre karakteristike, kolegij načelnika donio je odluku da ćete posebnim rasporedom rada biti u Policijskoj postaji Pula-Pola koja ima najveću problematiku na području Istarske županije - rekao je načelnik Alen Klabot. 

Klabot je Luki rekao i kako je posao policajca težak, opasan, odgovoran i human te da su policajci tu da štite građane. 

Djelatnici policije su tijekom zajedničkih aktivnosti s Down syndrom centru Pula primijetili da Luka voli policiju i ne skida policijsku kapu s glave pa mu je policijska uprava odlučila ispuniti želju da isproba kako je to biti policajac. 

Nije dijelio kazne, ali je upozorio građane na parkiranje 

Luka je nakon kolegija otišao u primopredaju u Policijsku postaju Pula-Pola i tamo se upoznao sa zadaćama koje policijske ophodnje trebaju odraditi na terenu. Kad je zadužio vezu, s Anom Osmanović i Alexom Šagijem uputio se u pješačku ophodnju centrom grada. 

VELIKA GESTA INA nastavlja pomagati Udruzi za sindrom Down: 'Cilj je uključiti ih u sve dijelove života'

Policajci su otišli na tržnicu, a zatim i u kontrolu prometa gdje je Luka alkotestirao novinarku koja je pratila njegov radni dan. Test je pokazao nulu. 

- Luka tijekom svog radnog dana nije dijelio kazne, ali je upozorio građane koji su nepropisno parkirali da na taj način ugrožavaju sigurnost drugih u prometu. Vratio se u ''bazu'' nakon odrađene ophodnje sa svojim partnerima, a najviše ga je zanimalo je li bio dobar i kada će moći polagati ispit. Da, Luka, bio si dobar, a nama je bila čast što si jedan dan proveo u redovima istarske policije - poručili su iz Policijske uprave Istarske

Idi na 24sata

Komentari 69

  • monoma1@ 21.03.2023.

    Ja svojoj djeci nikad nebi dopustila da bude milicajac.

  • 21.03.2023.

    Sve je to super, ali realno ce biti problem. Željeti će svaki dan biti policajac i onda će biti tužan jer je nemoguće. Osobe sa down sindromom su izrazito osjećajne.

  • 21.03.2023.

    Luku zaposliti u redove MUP-a bilo koji posao.Živija ti nama Luka 100 godina ljudino.

Komentiraj...
Vidi sve komentare