To je to što me zanima!

Isti lijek za šećer od sada će plaćati čak tri puta više

S 11 kuna lijek Glucobay je skočio na 34 kune. U HZZO-u kažu da za svaki lijek postoje dostupni ekvivalenti i pacijenti se trebaju javiti liječnicima
Vidi originalni članak

Kao i svakog mjeseca, Marijan Veber (51) iz Zaprešića s receptom i pripremljenih 22,48 kuna došao je po dvije kutije glucobaya. Boluje od dijabetesa i mora ga piti kako bi mu šećer bio u granicama normale. Šokirao se kad je morao platiti 68 kuna.
- Ljekarnica je mislila da je krivo ukucala jer nisu dobili obavijest o promjeni cijene. Malo sam računao i zaključio da ću za isti lijek ubuduće na godinu trošiti 800 kuna više. Mislio sam da mi koji plaćamo dopunsko zdravstveno nećemo još i taj teret morati nositi - kaže Veber. Svoju liječnicu još nije zvao i ne zna postoji li zamjenski lijek za glucobay.
- Od povišenog šećera liječim se od svibnja 2008. Prije nego što sam ga počeo piti šećer mi je bio od 8,5 do 9. Nisam na inzulinu pa nemam pravo ni na besplatne trake za mjerenje šećera. Liječnici savjetuju da pijem i ginko, no stoji 130 kuna i nemam toliko novca. Zato radije pijem cardiopirin jer ga plaćam samo 16 kuna – kaže ogorčeni Marijan Veber, prema struci strojarski tehničar.
U HZZO-u objašnjavaju da su i ove godine proveli javno nadmetanje oko utvrđivanja referentnih cijena lijekova i da neke farmaceutske tvrtke nisu prihvatile cijenu. Tako su s osnovne liste lijekova, koji su besplatni, neki lijekovi završili na dopunskoj listi.
“HZZO je u proteklih 12 mjeseci na osnovnu listu lijekova uvrstio 47 inovativnih. Za sve postoje dostupni ekvivalenti na osnovnoj listi i pacijenti se trebaju javiti liječnicima”.

PLIVA VOLTAREN DIGLA 678 POSTO
Voltaren čepići od 50 miligrama do 23. lipnja stajali su 15,26 kuna. U svibnju je od HZZO-a zatraženo poskupljenje ili će prestati s njihovom proizvodnjom. Sad su 103,57 kuna.

LIJEK ZA EPILEPSIJU  STOJI 240 KUNA
Lijek za epilepsiju Medis Adrine keppre doplaćivao se 63 kune. Međutim, njegova cijena sad je skočila na čak 240 kuna. Pacijenti su ogorčeni jer im ništa nije pokriveno.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • blu3 20.07.2010.

    nije isto uspoređivat pravnike i farmaceute, ko te tjera da ides kod pravnika po savjet tu se i sam mozes jebat sa svojim problemima a bez lijeka se doslovno mos jebat i krepat

  • user_1750 20.07.2010.

    to nam je naša država...ee moji ljudi za šta ste se borili...

  • rtg 20.07.2010.

    Lupajmo minuse na znanstvene cinjenice..dijabetes tipa 2 je iskljucivo stecena bolest zbog debljine i nezravog stila zivota i dok se lijeci samo lijekovima moze se izlijeciti, al umjesto na stol treba u park, na zrak, a ne zvat 24sata...

Komentiraj...
Vidi sve komentare