To je to što me zanima!

'Istra želi referendum za veću autonomiju, kao onaj u Venetu'

Za razliku od situacije u Kataloniji, koja se ne može uspoređivati s Istrom, referendum u Venetu može se u cijelosti usporediti s onime što građani Istre žele, kaže IDS-ovac...
Vidi originalni članak

Eurozastupnik IDS-a Ivan Jakovčić osvrnuo se na nedjeljne referendume o većoj autonomiji talijanskih regije Veneto i Lombardija i naglasio da tako nešto želi i Istra, piše Glas Istre.

- Za razliku od situacije u Kataloniji, koja se ne može uspoređivati s Istrom, referendum u Venetu može se u cijelosti usporediti s onime što građani Istre žele. Dakle, upravljati svime osim klasičnim državnim funkcijama poput vanjske i obrambene politike," objašnjava Jakovčić i dodaje: 

- Ono što referendumskim i legalnim putom želi postići Veneto, to želi i Istra. Podsjećam kako je za vrijeme Vlade premijera Ivice Račana stidljivo, ali ipak pokrenuta decentralizacija koja podsjeća na ovo što se dešava u Italiji. Tada su županije i gradovi mogli preuzeti obaveze na području školstva, a ako bi ih preuzeli, imali bi veće prihode. Taj proces je stao, što je šteta, jer je optimalan model na regije preuzme ovlasti koje želi i za da za njihovo ostvarenje dobije dodatna sredstva.

S njim se slaže i čelnik IDS-a Boris Miletić:

- Riječ je o dvije najbogatije regije u Europi koje su upravo zahvaljujući talijanskom decentraliziranom sustavu ostvarile zavidnu razinu razvoja. Upravo se za takvu vrstu autonomije zalaže IDS. Postojeći centraliziran sustav u Hrvatskoj neučinkovit je i dugoročno neodrživ. Hrvatski sustav je nakon Grčke najcentraliziraniji u Europi. U decentraliziranom sustavu regije, ali i cijela država mogu ostvariti puno snažniji gospodarski razvoj. Decentralizacija se kao model pokazala izuzetno prosperitetnom, ekonomski najracionalnijom i najpravednijom, što je prepoznala ogromna većina građana Veneta i Lombardije, koje podsjetimo čine trećinu talijanskog gospodarstva, kaže Miletić.

Idi na 24sata

Komentari 620

  • Alternativa. 26.10.2017.

    "Živela Srpska Autonomna Oblast Istra!!! Živelaaa!!!!!" (admine, sarkazam...to je stilska figura, ako nisi znao)

  • ravno1 25.10.2017.

    Ja sam Istrijan i zabranjujem Jakovčiću da govori u moje ime.

  • dahhmal 25.10.2017.

    Zato i je tako u svijetu samo svako misli na sebe znam da vecina Istriana nije za to vec guraju politicari kako bi raspolagali sa sto vecom lovom ali pitam se zasto ako je Hrvatska cijelina gdje jednima ide bolje nego drugima i gospodo ako vi zaradite vise love zasto ona ne bi isla u nerazvijeni dio Hrvatske a ne u dzepove Jakovcicu da jos sela po Istri kupuje

Komentiraj...
Vidi sve komentare