To je to što me zanima!

Istranka će opet ploviti? Brod restauriraju u Kaštel Sućurcu

Carski brod: Nakon atentata u Sarajevu njime su prevezli posmrtne ostatke Franje Ferdinanda i žene Sofije. Izvukli su ga iz mora. Restauriraju ga u Kaštel Sućurcu
Vidi originalni članak

Habsburšku carsku jahtu Istranku, koju su u lipnju nakon sedam godina izvadili s morskog dna, ovaj tjedan izvući će na kopno.

Oteglili su je u ribarsku luku Brižine u Kaštel Sućurcu. Tamo je do kraja izvađen mulj, očišćene su školjke i druge obrasline. Sad se bolje vide konture broda kojim su, nakon sarajevskog atentata, Neretvom prevezeni posmrtni ostaci austrijskog prijestolonasljednika Franje Ferdinanda i supruge Sofije.

- Istranka je spašena. Upravo smo u pregovorima da je podignemo na kopno kako bi se nastavili radovi. No trebat će nam dvije, a ne jedna dizalica - kaže Stjepan Lozo, ravnatelj Hrvatskog pomorskog muzeja koji vodi akciju.

To bi moglo biti već ovaj tjedan. Nakon toga slijedi procjena, a potom i plan sanacije. Dosad je Ministarstvo kulture potrošilo 80.000 kuna, a besplatno su pomogle i tvrtke te građani.

- Nadamo se druge godine namaknuti sredstva i iz europskih fondova. Velika nam je želja vratiti Istranku u izvorni oblik, a možda i u pogon, pa da ponovno može zaploviti - kaže Stjepan Lozo.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • POTPEC 27.08.2014.

    A šta ga jeftinije nije bilo dati splitskom škveru i Debeljaku na restauraciju. Tako se bar radnici nebi dosađivali dok šetaju besposleno po škveru, a mogli bi i naučiti pojedine dijelove broda i kako se isti grade.

  • nikluk20 27.08.2014.

    šta vam nije jednostavnije (i sigurnije) napraviti repliku?

  • Zemun_hr 27.08.2014.

    ubili ga teroristi

Komentiraj...
Vidi sve komentare