To je to što me zanima!

Istraživanje tvrdi: Svećenici biskupije u Njemačkoj 75 godina su seksualno zlostavljali djecu

Žrtve zlostavljanja imale su od 10 do 14 godina i uglavnom su bili dječaci, ministranti. Oni se nisu mogli suprotstaviti sistemu, nije im se vjerovalo, istaknuo je autor studije
Vidi originalni članak

Broj svećenika optuženih za zlostavljanje kao i broj njihovih maloljetnih žrtava u biskupiji Muenster u zapadnoj Njemačkoj znatno je veći nego što se mislilo, pokazuje studija tamošnjeg sveučilišta objavljena u ponedjeljak.

Istraživanje je trajalo dvije godine, a proveo ga je peteročlani tim sa Sveučilišta Muenster. Rezultati pokazuju da je u razdoblju od 1945. do 2020. gotovo 200 pripadnika klera seksualno zlostavljalo maloljetne žrtve, kojih je bilo 610.

STVARNI BROJ TEŠKO PROCIJENIT Crna statistika: U Njemačkoj velik porast broja slučajeva seksualnog zlostavljanja djece

Broj zlostavljača čini 4.17 posto ukupnog broja svećenika u toj biskupiji.

Procjenjuje se da je broj žrtava puno veći

S obzirom na to da je broj neprijavljenih slučajeva zlostavljanja vjerojatno znatno veći, istraživači procjenjuju da je žrtava bilo između pet i šest tisuća.

Važnu ulogu u zločinima odigrao je sam crkveni sustav, istaknuo je autor studije, povjesničar Thomas Grossboelting.

“Ljubav prema Bogu i ljubav prema bližnjemu je bila izopačena”, rekao je Grossboelting na predstavljanju studije u ponedjeljak.

NAJGORI SLUČAJ ZLOSTAVLJANJA Studenta na silu nalijevali pivom i votkom, ostao je slijep s teškim oštećenjima mozga

Žrtve zlostavljanja imale su od 10 do 14 godina i uglavnom su bili dječaci, ministranti. Oni se nisu mogli suprotstaviti sistemu, nije im se vjerovalo, istaknuo je autor studije.

Djeca su mahom bila traumatizirana i progovorila su, neka od njih, tek nakon mnogo godina.

'Mnogi su znali što se događa'

Autor studije ističe kako nisu točni navodi pokojnog biskupa Reinharda Lettmanna koji je govorio samo o pojedinačnim slučajevima. Kako pokazuje ova studija, zlostavljanje se događalo sustavno, u svim dijelovima biskupije.

Grossboelting također navodi kako su mnogi znali što se događa. Posebno se osvrnuo na problem zataškavanja zločina od strane Crkve.

ISTRAGA U TIJEKU Šok u Austriji: Roditelji ogorčeni jer odgajatelj kojeg sumnjiče za zlostavljanje nije dobio otkaz?!

Istraživači su naveli da je na temelju nekih slučajeva moguće dokazati višedesetljetni neuspjeh u vodstvu biskupije, kao i ometanje pravde.

Posljednjih su godina i iz drugih dijelova Njemačke objavljena izvješća koja pokazuju propuste Crkve u sprečavanju i sankcioniranju seksualnog zlostavljanja koje su počinili svećenici.

Idi na 24sata

Komentari 49

  • Akull 14.06.2022.

    Samo je jedan Bog i zove se Sunce.....L.p.

  • petarpan242 13.06.2022.

    ne želim pisati ono što admin želi čuti. a ako izrazim svoje mišljenje budem izbrisan. kak se to zove? demokratsko jednoumlje.

  • Dalibor0704 13.06.2022.

    4,17% krivaca? A koliki postotak je njihovih kolega u poslu koji su to zataškavali? Ne diraju curice, jer bi koja mogla ostati trudna?

Komentiraj...
Vidi sve komentare