To je to što me zanima!

IZBORI: Tek sad započinje žestoka izborna kampanja

U sljedeća tri tjedna saborski će kandidati obilaziti zemlju kako bi pokušali pridobiti birače da glasaju baš za njih. Sad su, valjda, na redu programi...
Vidi originalni članak

Predizborni skupovi, televizijske i radijske reklame te plakati s nasmiješenim licima političara i odvažnim predizbornim porukama sljedeća će tri tjedna gospodariti cijelom Hrvatskom. Uvod u kampanju stranke su počele odrađivati već mjesecima prije.
HDZ je, koristeći prednost što su na vlasti, svečano otvorio čitav niz manifestacija, prometnica i objekata od velike i ne baš toliko velike važnosti za zemlju. Oporbeni političari koristili su svaki krivi korak protivnika kako bi sebe prikazali sposobnijima i pokušali uvjeriti birače da glasovi trebaju otići u njihovu smjeru.
U toj predkampanji čulo se mnogo teških riječi: od optužbi za propagiranje droge, zahodskih termina o “pišanju i kakanju”, prozivanja HDZ-a zbog izdaje nacionalnih interesa do prozivanja SDP-a zbog povratka u komunizam. Stranački programi, koji bi biračima trebali značiti mnogo više od političkih prepucavanja, tek trebaju dobiti svoj zasluženi prostor u kampanji. Neki elementi tih programa procurili su u javnost, ali većina bitnih stvari još se nije našla u središtu pozornosti. Stranke su mjesecima kreirale programe i krile ih od konkurencije. U sljedeća tri tjedna predstavit će ih biračima, koji će na koncu, 25. studenog, zaokružiti one koje smatraju najsposobnijima. Posao kandidata za parlament neće biti lak. Birači žele rješenja, a ne obećanja. Ušminkana lica s plakata možda donesu koji glas, ali za pobjedu će biti potrebno nešto puno konkretnije.

BIRAČI GLASUJU U 12 IZBORNIH JEDINICA
Republika Hrvatska podijeljena je na deset izbornih jedinica. U svakoj se bira 14 zastupnika. Dijaspora glasuje u posebnoj, XI izbornoj jedinici, a predstavnici nacionalnih manjina biraju se u XII izbornoj jedinici.


U NOVI SAZIV SABORA ŽELI UĆI 3585 KANDIDATA
Državno izborno povjerenstvo (DIP) do ponoći 31. listopada primilo je 251 listu za izbore. Od toga je 235 stranačkih lista, 16 neovisnih i 71 prijedlog liste za kandidate nacionalnih manjina. Liste je predalo 55 stranaka i 46 koalicija. Na listama se ukupno nalazi 3585 kandidata za Sabor.

I. IZBORNA JEDINICA

II. IZBORNA JEDINICA

III. IZBORNA JEDINICA


IV. IZBORNA JEDINICA

V. IZBORNA JEDINICA

VI. IZBORNA JEDINICA

VII. IZBORNA JEDINICA

VIII. IZBORNA JEDINICA

IX. IZBORNA JEDINICA

X. IZBORNA JEDINICA

XI. IZBORNA JEDINICA

XII. IZBORNA JEDINICA

Idi na 24sata

Komentari 6

  • Ivana ST 03.11.2007.

    Želudac mi se već sada centrifugira od te žestoke političke kampanje..

  • askarp13 03.11.2007.

    d_r_b, TUĐMAN NIJE STVRIO DRŽAVU.STVORILI SU JE BRANITELJI I HRVATI.NJEGOVI SU SE BOGATILI DOK SU DEČKI RATOVALI.ZATO NE .........

  • d_r_b 03.11.2007.

    HACKER-ri ..........ti prijatelju nemaš izgleda pojma o politici HDZ je najveća i najjača stranka današnjice(100%)........šta bi ti htio da ti dođe balo Milanović i uvede drogi, poreze, tj. da nas jebe kao budale pa to je komunjara teška .....zgadio mi se kad je pričao o pokojnom dr.Franji Tuđmanu koji mu je stvorio državu u kojoj živi.....neka ga bude sram...

Komentiraj...
Vidi sve komentare