To je to što me zanima!

Izbori u Turskoj: Jedni tvrde da vodi Erdogan, drugi da je u prednosti oporbeni Kilicdaroglu

Erdogan je u prvom krugu osvojio 49,5 posto, više nego što se očekivalo, ali nedovoljno da pobijedi u prvom krugu predsjedničkih izbora. Njegov protukandidat Kilicdaroglu je osvojio pet postotnih bodova manje...
Vidi originalni članak

Turski predsjednik Tayyip Erdogan vodi u drugome krugu predsjedničkih izbora protiv oporbenog Kemala Kilicdaroglua s potporom birača od 56,4 posto, pokazuju prvi rezultati nakon prebrojanih 35,8 posto glasova, objavila je u nedjelju televizija NTV.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

S otvaranjem novih kutija u gradovima i prebrojavanjem glasova očekuje se da se jaz između dvojice kandidata smanji.

No prema podacima oporbene televizije HalkTV, Kilicdaroglu vodi s 51,04 posto glasova nakon 48 posto otvorenih biračkih kutija.

2. KRUG PREDSJEDNIČKIH IZBORA Zatvorena birališta u Turskoj, Erdoganov protivnik pristašama kazao: 'Pazite na biračke kutije'

Anketa uoči drugog kruga predviđale su da će Erdogan osvojiti od 52 do 55 posto glasova. 

Erdogan je u prvom krugu osvojio 49,5 posto, više nego što se očekivalo, ali nedovoljno da pobijedi u prvom krugu predsjedničkih izbora. Njegov protukandidat Kilicdaroglu je osvojio pet postotnih bodova manje. 

"Pozivam sve građane da izađu na izbore kako bi se riješili ugnjetavanja i autoritarnog režima i da bi u ovu zemlju stigla istinska sloboda i demokracija", rekao je Kılıçdaroğlu nakon što je ubacio svoj glasački listić u kutiju. 

ERDOGAN ILI KILICDAROGLU? Glasovi ultranacionalista odlučit će o novom predsjedniku Turske

Pozvao je svoje pristaše da i nakon zatvaranja biračkih mjesta ostanu blizu njih i da pripaze na biračke kutije s obzirom na to "da se ovi izbori održavaju u vrlo teškim okolnostima".

"Izrečene su svakojake klevete, no ja vjerujem u zdrav razum građana. Demokracija će sigurno doći u ovu zemlju, doći će nam sloboda", poručio je okupljenima koji su ga ispred biračkog mjesta dočekali pljeskom.

DRUGI KRUG IZBORA Hoće li Erdogan pasti nakon 20 godina? Prema anketama - ne

Erdoğan je,nakon glasanja u Istanbulu izjavio kako je ovo prvi put u povijesti Turske da se u zemlji održava drugi krug izbora.

Pohvalio je veliki odaziv građana u prvome krugu 14. svibnja i rekao da i ovaj put očekuje veliki odaziv.
 

Idi na 24sata

Komentari 10

  • oliver94 28.05.2023.

    ZNA se, isto kao kod nas

  • SadoDado 28.05.2023.

    A ja velim da me boli ona stvar za Tursku

  • mdcro24 28.05.2023.

    Cemu izbori kad sr pobjednik zna, ovo u tirskoj je farsa

Komentiraj...
Vidi sve komentare