To je to što me zanima!

Otvorena birališta na istočnoj obali, Obama u mini prednosti

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Prva birališta otvorena su u ponoć u mjestima Dixville Notchu i Hart's Locationu u New Hampshireu. Tamo su Obama i Romney, po otvaranju, dobili po pet glasova
Vidi originalni članak

Diljem SAD-a otvorila su se birališta na kojima će Amerikanci birati tko će biti novi predsjednik. Izgledi sadašnjeg predsjednika Baracka Obame i njegova republikanskog protukandidata Mitta Romneya su gotovo izjednačeni. Očekuje se kako će odlučivati glasovi birača u nekoliko "neodlučnih" saveznih država.

Prva birališta otvorena su u ponoć u malim mjestima Dixville Notchu i Hart's Locationu u New Hampshireu. Tamo su Obama i Romney, odmah po otvaranju, dobili po pet glasova. Obama je na proteklim izborima pobijedio u tom mjestu, piše ABC.

U jutarnjim satima, po lokalnom vremenu, otvorena su sva birališta na američkoj istočnoj obali i očekuje se da će svoje biračko pravo iskoristiti najmanje 120 milijuna Amerikanaca.

Prema prognozama, koje su dan ranije objavili neki američki mediji, Obama je u prednosti pred Romneyem. Po anketi radija NPR aktualni predsjednik osvaja drugi mandat sa 277 elektorskih glasova, dok republikanski izazivač Mitt Romney dobiva 261. 

Zašto je Ohio najvažniji?

Ohio je najvažnija američka savezna država kada su u pitanju predsjednički izbori u SAD-u. Povijest je pokazala kako ni jedan republikanac u američkoj povijesti nije ušao u Bijelu kuću bez potpore Ohija. Bez glasova u Ohiju ni Barack Obama ne bi imao svoj prvi mandat, javlja Washington Post

Ta savezna država najvažnija je i u aktualnim predsjedničkim izborima jer se ne zna još koja će strana ondje "prevagnuti". Ohio je, također, jedna od tzv. swing država u SAD-u, tj. država u kojoj se skoro pa jednaka potpora daje demokratima i republikancima te je zbog toga situacija na izborima neizvjesna.

Uz Obamu Springsteen i Jay-Z

Američki predsjednik Barack Obama i njegov protukandidat na predsjedničkim izborima Mitt Romney su se dan prije izbora pokušali izboriti za što više glasova građana. Romney je posjetio Floridu, Virginiju i Ohio, dok je Obama posjetio Ohio, Wisconsin te Iowu, a potporu su mu dali legendarni Bruce Springsteen i reper Jay-Z. 

Obama je svoju predizbornu kampanju završio u Iowi, gdje je i započeo svoju prvu kampanju za predsjednika još 2007. godine. 

Romney je svoju predizbornu kampanju trebao završiti u New Hampshireu, ali je istaknuo kako će ju nastaviti još u utorak, na sam dan izbora. Kazao je kako će posjetiti još Ohio i Pennsylvaniju. U svom govoru je rekao da Obama nije ispunio svoja obećanja koja je dao u predizbornoj kampanji te da nije dobro proveo promjene u zemlji.

Obama se rasplakao na pozornici

Tijekom govora u Iowi u ponedjeljak navečer Obamu su obuzele emocije. Proplakao je pred 20.000 ljudi koji su ga slušali u Des Moinesu.

- Vratio sam se ponovno u Iowu kako bi vas zamolio za glas. Tu je naš pokret za promjenama i krenuo - rekao je Obama. Na pozornici s njim je bila i prva dama Michelle Obama, koja je također održala govor, piše Daily Mail.

Idi na 24sata

Komentari 86

  • bkucis3 07.11.2012.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 2 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je teža opomena. Trenutno imate 0 lakih opomena i 1 težu opomenu u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • PatakVak 06.11.2012.

    a kaj ameri glasaju u pišoarima??!!!inače,ovo "Š"je namjerno,tak

  • bezinspiracije 06.11.2012.

    Neka Obama pobijedi. Ovaj drugi mi djeluje antipatično.

Komentiraj...
Vidi sve komentare