To je to što me zanima!

Izjeli mu nogu: Račići koji su napali Australca žive i kod nas

Poanta je da su to uglavnom strvinari pa jedu mrtve životinje a u ovom slučaju je problem bio što momak radi hladne vode nije micao noge pa su račići mislili da je mrtav...
Vidi originalni članak

Amfipodni račići koji su izjeli nogu mladog Australca žive i u Jadranu. Riječ je o životinjama koje se hrane strvinama. Da ih je mladi Sam Kanizay otresao s nogu, oni bi shvatili da je živ i otišli bi. Dr. Alen Soldo, sa splitskog sveučilišta, pojašnjava da opasnosti za ljude - nema.

- Kod nas u Jadranu ima mnoštvo vrsta iz ove obitelji. Poanta je da su to uglavnom strvinari pa jedu mrtve životinje a u ovom slučaju je problem bio što momak radi hladne vode nije micao noge, pa su račići mislili da su na mrtvom tijelu i nastavili "posao". Da ih je otresao i dao im do znanja da je "živ" vjerojatno se to ne bi desilo - pojasnio je dr. Soldo. Mogu li kupači u Jadranu doživjeti ono što je doživio mladi Australac?

- Teoretski da, ali pošto se prilikom kupanja ljudi kreću, u praksi je to vrlo teško moguće. Ponavljam, čovjek se nije micao i valjda je radi hladne vode mislio da je riječ o trncima a ne ubodima tako da se i dalje nije micao. Sumnjam da se ovako nešto može ponoviti kod na - kaže dr. Soldo.

Sam Kanizay (16iz mora je na jugoistoku Melboirnea rasterećen izlazio na plažu. Nije ni slutio da su mu noge krvave i prekrivene, kako je kasnije objasnila njegova obitelj, gomilom malih stvorenja.

Liječnici su poslije muku mučili kako bi zaustavili krvarenja, a vjeruju kako se radi o morskim ušima, piše news.com.au.

- Plivam tamo svaki dan i nikad nisam vidio ovakvo nešto - rekao je spasilac Paul Duckett koji na plaži radi 16 godina.

Da se radi o rijetkoj pojavi potvrdio je znanstvenik Richard Reina.

- Morske uši ne žive u većim skupinama. Vjerojatno ga je napalo tek par njih, a  čim su pustili malo krvi, priključili su se ostali. Sam je dugo stajao u hladnoj vodi i nije shvatio da mu uši grizu noge. Kada se ovo dogodi sperete ih ili jednostavno skinete bez ikakvih posljedica.

No Samu su noge i dalje krvarile, u bolnici je, kaže mu otac, ispod mjesta gdje je sjedio ostala prava lokva krvi. Otac nije imao mira pa ih je na istom mjestu potražio, ulovio i snimio.

Idi na 24sata

Komentari 19

  • tmendas 10.08.2017.

    Pa kad je osjetio da ga nešto "štipka ili gricka" što se nije pomaknuo ?!

  • ajmopričat 10.08.2017.

    Taj se dobro naudarao neke kemije pa nije ni osjetio da ga nešto jede..kada ga je popustilo skužio je jadan..

  • adeneznam 10.08.2017.

    Izjeli??...Prije da su ga izgrizle po nogama.

Komentiraj...
Vidi sve komentare