To je to što me zanima!

Izmišljeni u seriji, a danas bez ovih izuma ne možemo živjeti

Mobiteli, tablet-računala ili laseri u vrijeme prvih nastavaka serije Star Trek bili su tako revolucionarni da su često bili ismijavani. Vodile su se diskusije što je moguće
Vidi originalni članak

Popularna serija nastala ‘60-ih godina 20. stoljeća nije bila samo izazov mašti brojnih obožavatelja nego je inspirirala i brojne znanstvenike. Tvorac “Zvjezdanih staza” bio je Gene Roddenberry, čija vizija budućnosti, ni dva desetljeća poslije njegove smrti, polako postaje stvarnost. Mnoga nekad nezamisliva tehnička pomagala kojima su si u dalekim prostranstvima svemira Spock, kapetan Kirk i drugi olakšavali život, danas su sastavni dio naše svakodnevice. 

Mobiteli, tablet-računala ili laseri u vrijeme prvih nastavaka serije bili su toliko revolucionarni da su često bili i predmet ismijavanja. Znanstvenici su vodili beskonačne diskusije o tome što jest, a što iz serije nije moguće. No mnoge su stvari teorijski, a zatim i u praksi dokazali. 

Teleportiranje je u seriju uvedeno samo zato što je bilo preskupo snimati scene sa šatlom. No znanstvenici su nedavno uspjeli teleportirati dijelove atoma. Preklopne sprave kojima su izviđačke ekipe Enterprisea na ekspedicijama komunicirale s matičnim brodom preteče su današnjih mobitela. 

Oni su pak s vremenom evoluirali u touch screenove, koji su se također pojavili u revolucionarnom televizijskom serijalu. Hologrami se već koriste, a humanoidni roboti uskoro bi se mogli “motati” po kućama. I nezaobilazna klizna vrata izumljena su u legendarnom serijalu. Tu su i računala, handsfree uređaji, smartphoneovi i još mnogo toga. Mnogi se pitaju kako bi uopće sadašnjost izgledala da nije bilo “Zvjezdanih staza”. 

Prva bežična slušalica za razgovore

Poručnica Uhura samo bi zakačila bežičnu slušalicu na uho i tako komunicirala. Kad se serija počela prikazivati, nitko nije slutio da će ljudi koristiti handsfree uređaje. Komunikatori su sve “svemirske” jezike pretvarali u jedinstveni jezik. Google trenutačno radi na uređaju koji bi prepoznavao i prevodio sve svjetske jezike.

Idi na 24sata

Komentari 19

  • IvanMartinović 30.03.2011.

    Problem je u tome što sve što se otkrije bude par dana u javnosti i dođe veća vlast i duzme . Sve što imamo danas došloje sa vojnih postrojenja i danas čak ima stvari koje jednostavno nije ljudima jasno i bojese to pustiti u pogon , da dobrobi došo sokol sa tim pogonom ali nesmije da dojde van njegovog vlasnika jer se može ukrasti ili oteti to je problem što je sve dozvoljeno to je moje a ništa nije tvoje to je jebena politika.

  • AndjelMoredu 12.03.2011.

    Moguce je da se sam Hrvatski vodeci akademski strucnjaci u HRVATSKOJ i iz DIJASPORE usredotoce U JEDAN "UM" i tu nicega nema sto se nebi moglo postici. Probajmo upitati ministra znanosti zasto on zataskuje jednu novu "formulu" koja je razbila SILU TEZA ili (SILU GRAVITACIJE), i zbog cega je ministar znanosti neprijateljski prema toj novoj FORMULI ona je (<><>M= -0+) moze zamjeniti sva fosilna i ne-fosilna goriva plus nuklearke i sve strojeve sa eksplozivnim gorivom. Sa tom FORMULOM stroj SOKOL bi mogao da stigne do marsa za 21 sat i 1939 sekundi i mogao bi se odvesti vani naseg MLIJECNOG PUTA ili (vani nase Galaksije), jer stroj Sokol ima u sebe svij vlastiti izvor snage.

  • h1gh_3nd 12.03.2011.

    najteže je prihvatit istinu ;)

Komentiraj...
Vidi sve komentare