To je to što me zanima!

Ratni general zrakoplovstva Imra Agotić umro u 70. godini

U Domovinskom ratu bio je glavni pregovarač s JNA, kao i prvi zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a kasnije je bio savjetnik Stjepana Mesića
Vidi originalni članak

General pukovnik u mirovini Imra Agotić (69) iznenada je preminuo u nedjelju, vjerojatno od srčanog udara.

Agotiću je pozlilo doma oko 8 sati. Obitelj je pozvala Hitnu pomoć. Liječnici su ga zatekli bez svijesti. Pokušali su ga reanimirati na putu do bolnice. No ni u KBC-u Zagreb nisu uspjeli. Legendarni general je preminuo.

- Potresen sam. U petak smo se čuli posljednji put. Bio je malo prehlađen, ali nikakvih drugih zdravstvenih tegoba nije imao. Pa on je uredno živio, nije pušio, bio je umjeren u jelu i piću, dobra zdravlja i kondicije - tužan je njegov prijatelj general Josip Štimac, bivši zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Agotić je bio prvi zapovjednik HRZ-a i jedan je od najzaslužnijih za njegovo osnivanje. Početkom Domovinskog rata bio je glavni pregovarač s JNA, iz koje su za njim u HV otišli mnogi.

Pamtit ćemo ga kao vrijedna, pametna i poštena čovjeka,  prijatelji iz vojske

- Te ‘91. bilo je nesigurno vrijeme, ali kad su ljudi čuli da je on vođa, otišli su za njim. Bio je karizmatičan i kao čovjek i kao vođa, široka pogleda, čovjek koji je odavao povjerenje. Mnogi od nas došli su s različitih strana, s različitim idejama i mišljenjima. Danima bi nas slušao. Bio je demokratičan i razuman, ni u čemu nije bio ograničen, pa ni nacionalnim ni vjerskim pitanjima. Uvažavao je tuđa mišljenja, nije odlučivao autoritativno - s osmijehom, unatoč tuzi, priča o njemu Štimac.

Agotić, rođen u Gorjanima u Slavoniji, bio je i savjetnik predsjednika Stipe Mesića za vojna pitanja i nacionalnu sigurnost. Prema njegovoj je koncepciji stvorena i pilotska škola.


Idi na 24sata

Komentari 166

  • bilja_2 20.03.2012.

    prije svega zelim reci da je to bijo covjek pun postovanja prema svima,za njega same rijeci hvale.Jer on je dijete sa sela koje je naucilo radit i cijenit ono sta ima i ljude oko sebe nije mu bilo vazno tko si i sto si bitno da si covijek a ovi sto pisu svakakve gluposti bolje da se zapitaju tko su jer ocito da imaju problema u glavi sami sa sobom pa ni preminulima nedaju da pocivaju u miru.IMRA je bijo ponos naseg sela,nasih Gorjana i uvijek kada god je sta trebalo on je pomagao bijo je jednostavno LJUDINA OD COVIJEKA.POCIVAO U MIRU,OBITELJI ISKRENA SUCUT.

  • Laguna_1 19.03.2012.

    Dobar čovjek. Neka mu je laka Hrvatska zemlja. Počivaj u miru Božjem.

  • dom2 19.03.2012.

    Legende kojima je stalo do Hrvatske polako odlaze. Jedni umiru dok su drugi utamnićeni.

Komentiraj...
Vidi sve komentare