Obavijesti

News

Komentari 166

Ratni general zrakoplovstva Imra Agotić umro u 70. godini

Ratni general zrakoplovstva Imra Agotić umro u 70. godini
3

U Domovinskom ratu bio je glavni pregovarač s JNA, kao i prvi zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a kasnije je bio savjetnik Stjepana Mesića

VIDEO

General pukovnik u mirovini Imra Agotić (69) iznenada je preminuo u nedjelju, vjerojatno od srčanog udara.

Agotiću je pozlilo doma oko 8 sati. Obitelj je pozvala Hitnu pomoć. Liječnici su ga zatekli bez svijesti. Pokušali su ga reanimirati na putu do bolnice. No ni u KBC-u Zagreb nisu uspjeli. Legendarni general je preminuo.

- Potresen sam. U petak smo se čuli posljednji put. Bio je malo prehlađen, ali nikakvih drugih zdravstvenih tegoba nije imao. Pa on je uredno živio, nije pušio, bio je umjeren u jelu i piću, dobra zdravlja i kondicije - tužan je njegov prijatelj general Josip Štimac, bivši zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Agotić je bio prvi zapovjednik HRZ-a i jedan je od najzaslužnijih za njegovo osnivanje. Početkom Domovinskog rata bio je glavni pregovarač s JNA, iz koje su za njim u HV otišli mnogi.

Pamtit ćemo ga kao vrijedna, pametna i poštena čovjeka,  prijatelji iz vojske

- Te ‘91. bilo je nesigurno vrijeme, ali kad su ljudi čuli da je on vođa, otišli su za njim. Bio je karizmatičan i kao čovjek i kao vođa, široka pogleda, čovjek koji je odavao povjerenje. Mnogi od nas došli su s različitih strana, s različitim idejama i mišljenjima. Danima bi nas slušao. Bio je demokratičan i razuman, ni u čemu nije bio ograničen, pa ni nacionalnim ni vjerskim pitanjima. Uvažavao je tuđa mišljenja, nije odlučivao autoritativno - s osmijehom, unatoč tuzi, priča o njemu Štimac.

Agotić, rođen u Gorjanima u Slavoniji, bio je i savjetnik predsjednika Stipe Mesića za vojna pitanja i nacionalnu sigurnost. Prema njegovoj je koncepciji stvorena i pilotska škola.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 166
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...