To je to što me zanima!

Izraelski ministar: Antonio Guterres ne zaslužuje voditi UN

Mislim da bi Guterres, kao i predstavnici svih slobodnih nacija trebao jasno i glasno reći: oslobodite Gazu od Hamasa, rekao je izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen
Vidi originalni članak

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres "ne zaslužuje" da bude na čelu Ujedinjenih naroda, rekao je u utorak izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen.

"Guterres ne zaslužuje da bude na čelu Ujedinjenih naroda. On nije poticao nikakav mirovni proces u regiji. (...) Mislim da bi Guterres, kao i predstavnici svih slobodnih nacija trebao jasno i glasno reći: oslobodite Gazu od Hamasa," rekao je Cohen na konferenciji za novinare održanoj u UN-u u Ženevi.

Zamoljen da komentira ministrovu izjavu, Guterresov glasnogovornik Stéphane Dujarric odgovorio je da "glavni tajnik nastavlja s radom čeličnim živcima, smireno, odlučno, vođen pravednim načelima, napose načelima povelje UN-a, sukladno međunarodnome humanitarnom pravu i Općoj deklaraciji o ljudskim pravima".

PIŠE: ILAN MOR Bivši izraelski veleposlanik o ideologiji Hamasa: Zašto nas, za ime boga, tako jako mrze?!

Ne kritizira Izrael prvi put glavnog tajnika UN-a od početka rata koji je započeo nakon krvavog Hamasova napada 7. listopada.

Krajem listopada nekoliko je izraelskih dužnosnika, među kojima i Eli Cohen, izrazilo gnjev nakon Guterresovih izjava u Vijeću sigurnosti, posebno ukazavši na dio njegova govora u kojemu je kazao kako smatra da napadi Hamasa "nisu nastali ni iz čega".

Izraelski ministar tada je otkazao sastanak s glavnim tajnikom koji se trebao održati u sjedištu UN-a u New Yorku, a izraelski veleposlanik pri UN-u Gilad Erdan pozvao ga je da podnese ostavku, a zahtjev je od tada ponovio više puta.

Antonio Guterres odgovorio je da je "šokiran pristranim tumačenjem" njegovih izjava o Hamasu, istaknuvši da ne opravdava krvave napade palestinskoga islamističkog pokreta.

SVE TEŽA SITUACIJA U GAZI VIDEO Očaj, tuga i bijes u Gazi: Nakon izraelskog napada ljudi po ruševinama traže preživjele

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Antimor 15.11.2023.

    Sad je jasno zašto su HDZ-ovci na strani Izraela. I jednima i drugima neprihvatljivi su svi koji su objektivni.

Komentiraj...
Vidi sve komentare