To je to što me zanima!

Izvadili mrtve, a lijesove bacili pokraj crkve: 'Ovo je sramota!'

Mještani kažu kako su došli 'šefovi' Pravoslavne crkve iz Karlovca te da su izvadili posmrtne ostatke episkopa koji su tu bili prije stotinu godina. Ostatke su odvezli, a lijesove bacili kraj crkve
Vidi originalni članak

Ovoga što se kod nas dogodilo nema vjerojatno nigdje u svijetu. Pokraj naše crkve u samom središtu Plaškog već danima stoje otvoreni lijesovi, a u njima je još uvijek čak i odjeća pokojnika koji su bili u tim ljesovima. Sramota i strahota, kažu pravoslavni vjernici iz Plaškog, piše Večernji list.

Kako kažu mještani ove općine u Karlovačkoj županiji još u petak su u Sabornu crkvu Vavedenja Presvete Bogorodice došli "šefovi" Pravoslavne crkve iz Karlovca i iz crkve izvukli dva drvena lijesa te ih ostavili odbačene pokraj crkve. Danima stoje na kiši, suncu i vjetru.

- Došli su iz eparhije. Otvorili su kripte gdje su bili pokopani pravoslavni episkopi koji su tu počivali više od stotinu godina. Izvukli su lijesove. Izvadili su posmrtne ostatke dvojice episkopa, a pokraj hrama su bavili lijesova. Mislili smo da će i to odnijeti, ali u svojim su privatnim automobilima odvezli samo posmrtne ostatke, a odjeću i sve ostalo ostavili. Užas! Zar se tako nekog ekshumira - rekla je jedna od mještanki.

Trenutno u crkvi u Plaškom nema svećenika jer čekaju da im se dodijeli novi. Mještani kažu kako se očito zbog toga nekome čini da može raditi što želi.

- To su napravili naši, pravoslavni svećenici, i ja se pitam kako se oni ne boje Boga. Zar nemaju poštovanja prema mrtvima - ističu mještani koji kažu kako je to vjerojatno bila odluka glavnog episkopa gornjokarlovačkog G. G. Gerasima Popovića.

- Neka mitropolit Irinej u Beogradu zna tko mu u ovom kraju radi i što radi. Episkop ima pravo otvoriti grobnicu, ali ne na ovaj način.Ostaci se moraju vratiti u zemlju. I to su sarkofazi koji su rađeni za vrijeme Austro-Ugarske. Pa to bi neki kolekcionari htjeli imati. Ako im ništa nije sveto neka odnesu i kupole s crkve - rekao je Svetozar Radmanović (na slici) koji se 11 godina brinuo o crkvi i bio zvonar, ali je onda otjeran od, kako kaže, glavnih u Karlovcu.

Idi na 24sata

Komentari 20

  • Zmar116 10.04.2019.

    Istu stvar sam doživio kao klinac.dok su premještali groblje ,a ispražnjene lijesove bacili pokraj škole.Ne više od 50 metara od školske zgrade.Dok smo na velikom odmoru igrali nogomet lopta je ponekad otišla među prazne lijesove...Onda tko je bio najhrabriji(većinom razredni fakini) bi išao po loptu.U untrašnjosti nekih lijesova je bilo i ostataka krvi ili nekih drugih izlučevina..Urezalo mi se to zauvijek u memoriju.Naknadno su lijesove zatrpali zemljom ostavivši ih na istom mjestu...Škole više nema tamo,a netko bi na mjestu iznad zatrpanih lijesova, danas htio graditi stanove...Baš me zanima dok poćne iskop temelja što će se dogoditi...

  • nori 🖖 10.04.2019.

    Sad će da ih vozaju po regionu

  • srecko64 10.04.2019.

    Pijana bradata banda dosla.Trebali ste ih .......?

Komentiraj...
Vidi sve komentare